Все повече туристи посещават местността "Мечите дупки" край Минерални бани

Местността „Мечите дупки" край националния курорт Минерални бани най-вероятно е била използвана като древна обсерватория. Това съобщиха от общинската администрация. Според изследване на астрофизици процепите в тавана на една от пещерите следят съзвездието Сириус. Смята се, че то било наблюдавано и от египетските пирамиди.

Все повече стават туристите, които искат да видят „Мечите дупки". Причината е, че това е едно от най-близките и достъпни мегалитни светилища край Минерални бани. То се намира само на километър от курорта, а преходът до него е по сравнително достъпна пътека.

Търсачите на диви усещания посещават местността „Мечите дупки", за да се докоснат до това, което са правели хората преди повече от 5 000 години. Посетителите на древното светилище се очароват от скални човешки профили, каменни мечки, пещера-утроба, както и изсечени в скалите фалоси и ниши.

Местните хора наричат местността „Пещурята". Тук може да се видят още Пробита скала и вертикална дупка, която се спуска на голяма дълбочина. Предполага се, че това са остатъци от златни мини, разработени в дълбоката древност.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини