Симеон Караколев: „Пилонът на "Рожен" няма нужда от ремонт и няма никаква опасност да падне.“

    Публикация на БГНЕС за проблеми с постамента на пилона „Рожен“ разбуни духовете в социалните мрежи. Според автора (в статията липсва име), пилонът, открит преди малко повече от година с дарения на български граждани, се нуждае от спешен ремонт. Плочите, които съставят целия монумент, започват сериозно да се разместват. В процепите, както е видно от снимките, свободно може да влезе цяла ръка. Покрай плочите е нахвърлен пясък, който започва да се рони, и оттам идва и разместването на самите плочи, на които има надписи, свързани с българската духовност и история. Най-видима обаче е липсата на основа от дясната страна на постамента. Само незабавна намеса ще предотврати разместването на плочите и последващо разрушаване на цялата конструкция. Медията припомня, че пилон „Рожен“ беше открит на 13 юли 2023 г. На церемонията присъства и президентът Румен Радев.

    СмолянБГвести потърси председателя на Фондация „Наследство в бъдещето“, Симеон Караколев, инициатора за издигане на пилона. Той каза, че веднага след като е видял да се тиражира въпросната новина, е отишъл до Рожен. В личния си профил във Facebook публикува видео от мястото, в което показва, че няма никакъв проблем с постамента. Той е категоричен, че няма никаква опасност пилонът да падне, няма нужда от какъвто и да е ремонт, още по-малко спешен. Това, което видели, е леко разместване на едната плоча с около 4 мм. Тя е разместена повърхностно от хора, които стъпват върху плочите, за да се снимат. Стъпки се виждат ясно и на заснетото видео. Караколев допълни, че ще поставят декоративна ограда, за да не се стъпва върху тях.

    „Така че моите модерни съграждани, сънародници да се успокоят. Разбирам, че в момента имат нужда от някаква еуфория за лятната ваканция. Виждате, няма място за притеснение. А въпросният журналист би било редно и професионално да ми се обади, всички ми имат телефона“, каза още Караколев. Българското знаме се развява от пилона с височина 111 м. Монументът е посветен на две годишнини, които се отбелязаха през 2023 г. – 111 г. от Освобождението на Родопите и 120 г. от Илинденско-Преображенското въстание. Припомняме ви, идеята за монтиране на най-високия в Европейския съюз пилон, на върха на който да се вее огромен трибагреник, предизвика ожесточени спорове в цялата страна. Симеон Караколев тогава защити проекта, като обясни, че той се изгражда на терен частна собственост, който не е природен парк и че всички процедури са спазени. А целта била да вдъхне национална гордост и самочувствие на българите по случай 111 години от освобождението на Родопите. Финансирането на проекта бе чрез дарителска кампания. По-късно стана ясно, че най-големите суми са превеждани от държавни предприятия като БДЖ и горски предприятия, сред тях и ЮЦДП-Смолян. Хората недоволстват, че частна инициатива се прави основно с държавни пари. Редица институции проверяваха строително-монтажните дейности по пилона. При тях не бяха открити нарушения. Стана ясно обаче, че пилонът е с временен статут, позволен като преместваем обект. В същото време на поляните се изкопаха основите и се наляха с бетон. Симеон Караколев неведнъж си е навличал негодуванието на родопчани, като организатор на последните Роженски събори. Тази година Караколев организира за първи път Гайдарското надсвирване и събор в с. Гела.

    Анелия Веселинова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини