НС прие на първо четене още правила за задължителния одит на годишните и консолидираните финансови отчети

Народното събрание прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за независимия финансов одит. Според доклада на комисията по бюджет и финанси основната цел на законопроекта е да се отговори на нарасналите потребности от информация по устойчивостта, според изисквания на европейски директиви - Директива за прозрачност, Директива за одита и Счетоводната директива.

С промените се въвеждат допълнителни правила относно задължителния одит на годишните и консолидираните финансови отчети, както и за изразяването на сигурност относно годишното и консолидираното отчитане във връзка с устойчивостта.

Предвижда се отчетите за устойчивостта, изготвяни и публикувани от големите предприятия, малките и средните предприятия (с изключение на микропредприятията), чиито прехвърлими ценни книжа са допуснати до търговия на регулирания пазар в държава членка на ЕС, предприятията майки на големи групи предприятия, дъщерните предприятия и клоновете на предприятия, регулирани от законодателството на трета държава - да подлежат на проверка за изразяване на ограничена или разумна степен на сигурност.

Със законопроекта се регламентират:

  •     правилата за придобиване правоспособност на регистриран одитор по устойчивостта;
  •     правата, задълженията и отговорностите на регистрираните одитори по устойчивостта;
  •     изискванията относно изпълнението на ангажименти за сигурност по устойчивостта;
  •     Правилата за изграждане и функциониране на Системата за гарантиране качеството на професионалната дейност на регистрираните одитори по устойчивостта, включително за разследвания, санкции и сигнализиране за нередности;

В доклада е посочено още, че срокът за въвеждане в националното законодателство на разпоредбите на директивата е 6 юли 2024 г., като се очаква да започне наказателна процедура срещу България

Законопроектът беше приет със 100 гласа „за“, 38 - „против“ и 18 - „въздържал се“.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини