Съдът разпита свидетели за „несъвместимостта“ на подуправителя на БНБ

Следващото заседание по жалбата на Андрей Гюров ще е идната седмица

Делото на Андрей Гюров, който обжалва констатациите, че е нарушил изисквания за заемане на поста подуправител на БНБ, тръгна по същество днес. Проблемите тръгнаха от антикорупционната комисия, която установила, че Гюров е бил в ръководни органи на частни юридически лица. „Обвиненият“ е категоричен, че няма нарушения.

В първото си заседание по казуса по същество съдиите от ВАС (Върховния административен съд) разпитаха двама свидетели - представители на две от дружествата, в които подуправителят на БНБ е имал участие. Според показанията ми той не е извършвал никаква дейност, нито фактически е участвал в управителните им органи. Стана ясно, че Андрей Гюров е подал оставка от ръководството на голф клуб в Благоевград още през декември 2021 г., но от сдружението не са придвижили вписването на това обстоятелство в съда.

Съдът насрочи следващото заседание още идната седмица - на 8 август.

Гюров е временно отстранен от БНБ - до изясняване на въпроса за неговата (не)съвместимост.

Според ПП-ДБ тече политически отстрел на представители на коалицията, заемащи ключови постове в държавата и местната власт. Същото твърди и самият Гюров, който обжалва пред съда констатациите на антикорупционната комисия.

Колегите му в Управителния съвет на централната банка обсъдиха и изненадващо приеха за меродавни констатациите на КПК, въпреки че Андрей Гюров ги призова да изчакат да изчисти името си в съда. Ръководството на БНБ си изми ръцете, като обясни, че подуправителят е назначен от Народното събрание и само депутатите могат да го освободят, ако преценят, че има основания. Но не го върна на работа - Гюров остава „отстранен“ и в отпуск.   

 

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини