Пожарът в Запорожката АЕЦ е изгасен, няма радиация

Пожарът на територията на Запорожката АЕЦ е овладян. Нивото на радиация в района на Никопол е нормално, съобщи в Telegram началникът на Днепропетровската областна военна администрация Сергий Лисак, цитиран от Укринформ.

Пожарът в Запорожката централа е изгасен, но е нанесъл щети на охладителна кула, съобщи руската ядрена компания „Росатом“. Украинската компания за ядрена енергетика „Енергоатом“ също заяви, че една от охладителните кули на централата и друго оборудване са били повредени при пожара.

Голям пожар избухна в окупираната от руснаците Запорожка атомна електроцентрала край украинския град Енергодар снощи.

Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която има екип на място, пожарът не е оказал влияние върху ядрената безопасност.

Агенцията призова за „незабавен достъп“ до засегнатия район „с цел оценка на щетите“ и „определяне на възможната причина за пожара“.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси също призова за прекратяване на подобни „безотговорни атаки“, които увеличават опасността от ядрена авария. „Всеки пожар на обекта или в близост до него крие риск от разпространение към инсталации, които са от съществено значение за безопасността“, каза той, цитиран от БТА.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини