Прецедент: Учени откриха подземна течна вода на Марс

Учени са открили резервоар на течна вода на Марс - дълбоко в скалистата външна кора на планетата.

Откритията са резултат от нов анализ на данните от сондата Mars Insight Lander на НАСА, която кацна на планетата през 2018 г., предаде Би Би Си.

Спускаемият апарат носел сеизмометър, който регистрирал четиригодишни вибрации („марсиански трусове“) от дълбините на Червената планета.

Анализът на записаните трусове разкри „сеизмични сигнали“ за наличието на течна вода.

Макар че на марсианските полюси има замръзнала вода, а в атмосферата има следи от изпарения, за първи път на планетата е открита течна вода.

Анализът на учените разкри резервоари от вода на дълбочина от около 10 до 20 км в марсианската кора.

Откритията са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Научната мисия на „Insight“ приключи през декември 2022 г., след като спускаемият апарат слушаше „пулса на Марс“ в продължение на 4 години. През това време сондата регистрира над 1319 земетресения.

Чрез измерване на това колко бързо се движат сеизмичните вълни, учените разбраха през какъв материал е най-вероятно да се движат те.

„Разбирането на марсианския воден цикъл е от решаващо значение за разбирането на еволюцията на климата, повърхността и вътрешността на планетата“, заяви водещият изследоването д-р Вашан Райт от Океанографския институт „Скрипс“ към Калифорнийския университет в Сан Диего.

Той допълни, че водата е най-важната молекула в оформянето на еволюцията на една планета. Според него последното научно откритие отговоря на големия въпрос - къде е отишла марсианската вода.

Изследванията на повърхността на Марс показват, че в древни времена на планетата е имало реки и езера. В продължение на 3 милиарда години обаче планетата е била пустиня. Част от тази вода е била изгубена в космоса, когато Марс е загубил атмосферата си.

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини