300 дами от Първомай, носещи името Мария, днес празнуват своя имен ден

        Успение на пресвета Богородица е един от 12-те велики християнски празници. Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си.

        Днешният ден е почитан от църквата, а в бита на българите както често се случва са навлезли езически традиции, са християнската вяра се преплита с народните вярвания.

       Освен Мария, в Първомай днес празнуват 76 Марийки, 43 Марияни, 30 Мариани , 1 Деспина.

       Народът нарича този  празник Голяма Богородица. На много места се правят курбани, а болните нощуват на „свети места” за здраве.

       На Богородица се е мелело от новото жито. От него са приготвяни обредни хлябове за празника, а селяните са вярвали, че ако на този ден вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година.

       Стари поверия съветват в този ден да се избягва пипането на всичко, което е червено, за да не стават ялови младите булки.

       Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. Затова на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят дарове - домашно изработени кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на светицата.

      Освен от православните, празникът на Света Богородица  се почита и от католиците.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини