Кой е комендант Москальов, когото Киев назначи за ръководител на завзетата част на Курска област

Напредването на украинските войски в Курска област и установяването на контрол върху повече от 1000 кв. км руска територия принуди Киев да сформира органи на управление на тези земи. Това обяви преди ден главнокомандващият на ВСУ Олександър Сирски.

След като президентът Володимир Зеленски обяви създаването на военни комендантства в Курска област, Украйна прибягна до такава стъпка.

А генерал-майор Едуард Москальов буквално влезе в историята, като стана първият комендант, който представлява украинските власти на руска територия - и, както подчертава Киев, в пълно съответствие с международното право, посочва Би Би Си.

Кой е Москальов и какво ще управлява?

Източници на Би Би Си описват Едуард Москальов като принципно непублична личност, която умишлено избягва медийното внимание. В публичното пространство могат да бъдат открити само основни факти, които дават обща представа за професионалния му път.

Москальов е на 50 години. В средата на 2000 г. завършва Националната академия за отбрана в Киев. Известно е, че през 2012 г. той оглавява танков полк в известния в Украйна учебен център „Десна“.

През септември 2014 г. полковник Москальов получава орден „Богдан Хмелницки“ III степен - свидетелство за участието му в бойните действия в Донбас от първите месеци на хибридната инвазия на Русия.

През август 2018 г. Едуард Москальов е повишен в чин генерал-майор с указ на президента Петро Порошенко.

След пълномащабното нахлуване на Русия през март 2022 г. президентът Владимир Зеленски назначава Москальов - по това време началник на щаба на Оперативното командване на Сухопътните войски „Восток“ - за командир на обединените сили. Това означава, че той оглавява групировката на войските в Източна Украйна. В същото време Москальов получи орден „Богдан Хмелницки“ II степен.

Зеленски освобождава генерала от поста командир на обединените сили през февруари 2023 г. След това Москальов е командир на оперативно-стратегическата групировка на войските „Одеса“, оперативно-тактическата групировка „Донецк“, а след това се върна на предишната си длъжност в Одеса.

На 15 август 2024 г. главнокомандващият ВСУ Олександър Сирски съобщава, че Едуард Москальов е назначен за началник на новосъздаденото комендантство, което ще действа в Курска област.

„Никой не знае точно защо именно Москальов е назначен за комендант на Курска област, но дори в Генералния щаб се шегуват, че причината може да е фамилията му“, шегува се близък до военното ръководство на държавата.

Вече сериозно, той описва Москальов като мълчалив, по-скоро затворен, доста строг човек, който се разкрива само в кръга на най-близките си познати.

В същото време Москальов е описан като генерал от „окопа, а не от бюрото“, който прекарва много време в пряк контакт с войниците - и например не се скъпи за обикновената войнишка храна.

„Той е много изпълнителен, няма да строи потьомкински села“, казва източникът на Би Би Си.

Това може би е била основната причина за назначаването на Москальов за комендант в Суджа.

Според източника на тази длъжност генералът няма да трябва да ръководи бойни операции - в момента в това са пряко ангажирани други хора, а с бъдещето е ангажиран той. Изпратен е в Курска област заради качествата му на твърд и ефективен ръководител и организатор.

Според Би Би Си украинските власти са поставили следните задачи пред комендантството в Курска област: да организира подкрепата за жизнената дейност на местното население в съответствие с всички норми на международното право, да поддържа обществения ред, да осигури на местните жители получаването на хуманитарна помощ и да им окаже друга необходима помощ, да организира логистиката на човешките и товарните потоци на тази територия и да създаде условия за работа на хуманитарните организации, които скоро ще навлязат в Курска област.

Комендантството под ръководството на Москальов ще трябва не само да установи някакво подобие на нормален живот, доколкото това е възможно при сегашните обстоятелства, но и да демонстрира на целия свят как трябва да се държи една армия на завзета територия на друга държава. И по този начин да покаже поразителен контраст с поведението на руските военни на украинските земи, които са завзели от 2022 г. насам.

В същото време създаването на украинско комендантство на взетите под контрол руски територии не означава, че Киев има териториални претенции към Русия - това подчертава украинското външно министерство.

Киев заяви, че създава „зона за сигурност“ на територията на Курска област, за да защити населението на граничната с Украйна Сумска област от руски обстрел и нападения. Експерти предполагат, че неочакваната операция на украинските сили може да има и други военни и политически цели.

Москва не е коментирала създаването на комендантство в Курска област от страна на Украйна. Провоенните канали в Телеграм характеризират тази стъпка като посегателство на Киев върху суверенитета и териториалната цялост на Русия.

Западните медии съобщават, че украинските войски са започнали да се окопават на контролираната от тях територия на Курска област. Това може да означава, че те не възнамеряват да се оттеглят от тях земи в близко бъдеще.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини