ISW: Русия е върнала войски от Часов Яр да отбраняват Курска област

Руското военно командване е прехвърлило част от частите си от фронта при Часов Яр към Курска област, за да спре настъплението на украинските въоръжени сили. Това се посочва в новия доклад на Института за изследване на войната.

Анализаторите се позовават на информация военни блогъри, според които в южната част на Русская Коноплка (източно от Суджа) се е появила 11-а въздушнодесантна бригада на РФ, която действаше в района на Часов Яр в края на юли 2024 г.

Според анализа на Института това може да означава пренасочване на части от 11-а бригада, предназначени да заменят или подсилят предните части.

ISW и преди са посочвали, че подобни размествания могат да повлияят на темпото на настъпателните операции на противника. Въпреки това може да минат няколко месеца, преди това въздействие да стане забележимо.

„ISW продължава да оценява, че руското военно командване вероятно изключително неохотно изтегля частите, участващи в бойни операции, от секторите с по-висок приоритет в Донецка област поради опасения, че това може да забави допълнително темпото на руските операции в тези райони“, посочват експертите в доклада.

Според руски източници командването на окупационната армия е прехвърлило в Курска област части от 30-и мотострелкови полк (72-ра мотострелкова дивизия, 22-ри армейски корпус, Ленинградски военен окръг), който от средата на юли е действал в северната част на Харковска област.

ISW се позовава на украински военен наблюдател, който твърди, че неуточнена част от 4-та танкова дивизия (1-ва гвардейска танкова армия, Московски военен окръг) действа в Курска област. Това подразделение обаче вероятно е било там още преди началото на операцията на ВСУ на руска територия.

„ISW и преди е наблюдавала допълнителни индикации, че за да се противопоставят на украинското нахлуване в Курска област, руските власти разчитат предимно на комбинация от наборни, нередовни и редовни руски сили, прехвърлени от фронтови райони с по-нисък приоритет в Украйна“, допълват анализаторите.

В Курска област Украйна не само че попълва фонда за размяна на пленници, но и за размяна на територии, заяви военният наблюдател Денис Попович.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини