Внимавайте какво търсите във вашия iPhone

iPhone е неразделна част от нашето ежедневие. Но какво би станало, ако ви кажем, че има една проста комбинация от символи, която може да доведе до неочаквано и неприятно поведение на вашия  смартфон? Не, не става въпрос за някакъв вирус или сложна хакерска атака. Всичко, от което се нуждае този „зъл заклинател“, е вашата клавиатура и няколко специфични знака.

Коя е скритата заплаха за iPhone

Apple върши възхитителна работа по отстраняване на значими софтуерни грешки, преди те да засегнат потребителите. Все пак понякога проблемите се промъкват през пукнатините. В сряда изследовател по сигурността от Mastodon разкри съществуването на бъг в iOS, който кара iPhone и iPad да блокират при въвеждане на определен набор от символи.

Ако преминете през страниците на началния екран към библиотеката с приложения, в горната част на екрана ще откриете лента за търсене. Въвеждането на символите „“:: в тази лента за търсене ще доведе до срив. Екранът ще замръзне за момент, а след това ще се рестартира напълно.

Защо се случва това

Според експертите, причината за този странен феномен се крие в дълбините на операционната система на iPhone. Очевидно, разработчиците на iOS са пропуснали да предвидят тази конкретна последователност от символи и тя успява да „обърка“ софтуера.

Важно е да отбележим, че макар това да звучи като сериозен проблем, всъщност не става въпрос за пробив в сигурността. Тази грешка няма да позволи на хакерите да получат достъп до вашите лични данни или да контролират устройството ви дистанционно. Това е по-скоро един забавен, макар и досаден, бъг в системата.

В коментарите към публикацията на изследователя други отбелязаха, че четвъртият символ не е задължително да бъде второ двоеточие. Стига да въведете „“: първо, SpringBoard веднага ще се срине, когато въведете четвърти символ. TechCrunch съобщава също, че същият бъг е налице в приложението Settings (Настройки), ако превъртите нагоре и въведете символите в лентата за търсене там.

Кои версии на iOS са засегнати

Съобщава, че може да се задейства както на най-новата версия на iOS 17, така и на iOS 18 и iOS 18.1, въпреки че се държи различно на всяка от тях. Това означава, че дори ако сте си инсталирали последната актуализация на софтуера, все още не сте напълно защитени от този бъг.

Какво трябва да направите

Докато Apple не пусне официална корекция за този проблем, най-добрият начин да се предпазите е да избягвате да въвеждате подозрителни комбинации от символи в полето за търсене на вашия iPhone.

Какво стана когато digital.bg тества грешката на  iPhone

Когато тествах грешката в моята библиотека с приложения, екранът на iPhone стана черен и се появи кръг за зареждане в средата на екрана. Това продължи няколко секунди, преди да се върна към заключения екран. Същият тест в „Настройки“ просто затвори приложението „Настройки“.

Въпреки че този бъг може да изглежда като повод за притеснение, той не представлява сериозна заплаха за сигурността на вашите данни. Все пак, това е още едно напомняне, че дори най-съвършените технологии не са без недостатъци.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини