Повече от половината автомобили в Европа са джипове

Повече от половината регистрирани превозни средства в Европа са автомобили с повишена проходимост, по-популярни като джипове. Тенденцията в повишеното търсене на тази категорията автомобили е следвана и от понижен интерес към закупуването на електрически такива, сочи годишният автомобилен анализ на агенцията за проучване на автомобилния пазар Jato Dynamics.

Автомобилите с повишена проходимост, наричани още у нас SUV или джипове, представляват 54% от регистрираните превозни средства в 28 държави в Европа. Проучването отразява 6-процентов ръст в регистрираните автомобили от тази категория през юли 2024 г. спрямо предходната година. При регистрираните електрически автомобили за същия период се наблюдава спад с 1,1%.

Автомобилният експерт от Jato Dynamics Фелипе Муноз обяснява тенденцията като резултат от ,,липса на яснота относно стимулите за - и бъдещето на - електрическите автомобили, заедно с ниската им остатъчна стойност''.

Въпреки понижения интерес към изцяло електрическите автомобили, се наблюдава годишен ръст в продажбите на електроавтомобилите на BMW с 35%, а при американският производител Tesla - 16-процентов спад. Третият най-търсен производител на категорията автомобили е Volkswagen, въпреки загубата му на пазарен дял от 3,1% по статистиката на Jato.

Най-закупуваните модели автомобили за юли 2024 г. от 28-те проучвани пазара са Дачия Сандеро (Dacia Sandero) сред автомобилите с двигатели с вътрешно горене, а сред електроавтомобилите - Волво EX30 (Volvo EX30).

 

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини