Трима души са задържани за източване на банкови сметки

 В домовете и колата им са открити части от АТМ устройства, платки, четци, микрокамери, пластики

Трима души са били задържани за източване на чужбина банкови сметки. Това става ясно от съобщение на МВР. Участниците в схемата - 32-годишна жена и двама криминално проявени и осъждани мъже на 41 и 59 години, са арестувани при спецакция на служители от отдел "Икономическа полиция" при ОДМВР-Пловдив.
До ареста на тримата се е стигнало след придобита оперативна информация, че участват в схема за изготвяне и укриване на предмети, предназначени за нерегламентиран достъп до данни на чужди платежни документи в страната и чужбина. При претърсвания на три частни адреса и лек автомобил са открити и иззети множество веществени доказателства, сред които и елементи за направата на т. нар "скимери" - части от АТМ устройства, платки, четци, микрокамери, пластики и др.

В рамките на образуваното досъдебно производство тримата са привлечени като обвиняеми. С постановление на наблюдаващия окръжен прокурор те са приведени в ареста за срок до 72 часа.

"СЕГА" припомня:

Само преди няколко дни, трима души бяха арестувани и в банков клон, малко преди да изтеглят голяма сума, която са успели да придобият чрез фишинг измама.

Разследването на служителите от отдел „Икономическа полиция“ започнало, след като столичанка е сигнализирала в СДВР за възможна финансова измама и съобщила, че два дни по-рано е получила на мейла си фактура за превод на голяма сума пари, която трябвало да бъде платена от банковата ѝ сметка, разказват от вътрешното министерство.

В хода на незабавно предприетата оперативна работа бил установен нерегламентиран достъп до електронна комуникация и подменен IBAN чрез фишинг измама. Така, още същия ден, били организирани оперативно-издирвателни действия и задържани трима участници в престъпната схема след посещението им в банков клон, в опит да изтеглят преведената сума чрез измама.

При  извършените обиски и претърсвания по неотложност, от задържаните и от обитаваните от тях жилища са иззети множество разпечатки от извлечения по банкови сметки, мобилни устройства, флаш памети, шофьорска книжка и копия на лични документи, както и предмети и технически средства, ползвани за затапване или деактивиране на заключващи системи за МПС.
Образувано е досъдебно производство за измама.

 МВР

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини