1250 км: Първи украински удар по Кировска област, гори петролна база в Ростовска област

Украински дронове са атакували Кировска област в сряда, каза губернаторът на региона Александър Соколов.

„Преди минути в Котелнич пристигна БЛА (безпилотен летателен апарат). Дрон атакува резервоар за съхранение на петролни продукти. Пострадали няма. Няма пожар. Ситуацията е под контрол“, написа той в канала си в Telegram.

Според канала Baza, три дрона са атакували склад с петролни продукти в завода във Вятка. Един от тях се е ударил в капака на резервоара. Вторият дрон се е ударил в празен резервоар. След удара на третия дрон в склада е избухнал пожар.

Както съобщили за ТАСС от Единната дежурна диспечерска служба, Украйна е атакувала обект в района с пет дрона, в резултат на което се появил дим. Според канала Mash украинските въоръжени сили са използвали дронове A-22 Flying Fox.

Това е първата украинска атака в този регион. Разстоянието от границата до град Котелнич е около 1250 км, посочва The Moscow Times.

На 21 август украински дронове за първи път атакуваха цели отвъд Полярния кръг. Нападението на село Високи в Мурманска област се превърна в рекордно нападение от началото на войната. Разстоянието до границата е 1850 км. Целта на украинските дронове беше военното летище Оленья, където са разположени стратегическите ракетоносци Ту-95МС и Ту-22М3.

Предишният рекорд - 1800 км - беше поставен от украинските въоръжени сили в края на май, когато атакуваха Орск в Оренбургска област, където се намира радиолокационната станция за ранно предупреждение за ядрен удар (радар Воронеж). Преди това най-отдалечената цел на украинските дронове беше обект в град Салават в Република Башкортостан, който се намира на 1660 км от руско-украинската граница. През април украински дронове се опитаха да атакуват едно от предприятията в Нижнекамск, което се намира на 1200 км от границата с Украйна.
Гори петролна база в Ростовска област

Същевременно украински дронове са подпалили резервоари с петрол в петролната база „Глубокинская“ в руската Ростовска област, съобщават руски канала в Телеграм, цитирани от Ройтерс.

Губернаторът на Ростов Василий Голубев обяви, че четири украински безпилотни летателни апарата били унищожени над областта, без да споменава за нападение срещу петролно депо.

Телеграм каналът Baza, близък до руските служби за сигурност съобщи, че горят три резервоара, след като два дрона са паднали на територията на петролната база. Ройтерс посочва, че не е успяла да провери по независим начин тази информация.

Сн. скрийншот от видео в социалните мрежи

До момента няма коментар от страна на Украйна.

Атаката беше извършена, докато все още горят резервоари в друга нефтена база в Ростов, в Пролетарски район. Обектът беше атакуван преди десетина дни, съобщават руски канали в „Телеграм“.

Руските служители често не разкриват пълния обхват щетите, нанесяни от украинските атаки, отбелязва Ройтерс.

Двете страни в конфликта отричат да атакуват цивилни в 30-месечната война, която Русия започна с пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 година.

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини