Какво дели България и Румъния: Една река и дни чакане

И румънците започват ремонт на моста при Русе, а някои фериботи не работят заради ниски води

Това лято да пресечеш Дунав между България и Румъния е кошмар. Опашките за преминаване от двете страни на границата през последните години се превърнаха във всекидневие, но ситуацията вече излиза извън контрол, оплакват се превозвачи. Чакането не е с часове, а с дни. Няма значение дали ще избереш един от двата моста или някой от четирите ферибота. По тази причина те проведоха среща със служебния премиер Димитър Главчев в началото на август. Тогава той обеща, че в „най-скоро време“ ще бъдат взети мерки.

След близо месец Главчев нареди на трима министри - вътрешния Атанас Илков, на транспорта Красимира Стоянова и на регионалния Виолета Коритарова, да предприемат „спешни мерки“ за отпушване на „тапата“.

Проблемът с преминаването на Дунав е вече повече от 20-годишен, коментира Гергана Илиева от Българо-румънската търговска камара. Опитите да бъде решен между двете страни засега не дават резултати. В същото време с всяка изминала година трафикът расте. През тази година той е нараснал с около 10% спрямо миналата.

И румънците започват ремонт на моста Русе-Гюргево

Тази година ситуацията е по-особена и заради започналия в началото на юли основен ремонт на българския участък на Дунав мост между Русе и Гюргево.

След 20 септември румънската страна също ще прави ремонт на моста на техния участък. Ще се ремонтират дилатационните фуги на съоръжението.

Румъния ремонтира основно тяхната част преди близо десетина години. Ремонтът беше възложен в края на 2014 г. на италианската компания Collini Lavori S.p.A.  и Tecnic Consulting Engineering за 11 милиона евро.

Италианската компания „Colini Lavori“ ремонтира румънския участък през 2015 - 2016 г. Сн. Colini Lavori

Проектирането продължи 2 месеца, а самото строителство - 14 месеца. Дейностите бяха разделени на две фази, с периоди на спиране, за да не се засегне трафикът през летните месеци. Общо са рехабилитирани пътища с дължина 1.647 км, едно кръстовище и мостовия участък с дължина от 1.1 км, ремонтиран е и паркинг от 62 490 кв.м. Основният ремонт на съоръжението е завършен през ноември 2016 г.

Именно заради натоварения трафик през летните месеци румънските власти са поискали от българските ремонтът на нашия участък да започне през есента. Основната причина е, че съоръжението се ползва от много румънци, които пътуват до България и Гърция на почивка. През 2022 г. - първата година след пандемията, около 1.5 милиона румънци са отишли на почивка в Гърция, като до 80% от тях са пътували с кола.

Служебното правителство на Димитър Главчев очевидно първоначално се е съобразило с искането на румънската страна. „Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато трафикът е най-интензивен както от транзитно тежкотоварно движение, така и от румънски туристи, пътуващи към Черноморските курорти“, заяви служебният министър на регионалното развитие Виолета Коритарова в края на април 2024 г.

Но през май се отвориха огромни дупки на българския участък. На два пъти имаше инциденти, за щастие без жертви и пострадали. Само дето десетки автомобили спукаха гуми. Последва силен обществен натиск, както от страна на граждани, така и на строителни инженери. Въпросът, който задаваха те бе - трябва ли мостът да падне, за да започне ремонтът на съоръжението? Българският участък на Дунав мост между Русе и Гюргево не е основно ремонтиран от построяването му през 1954 г.

Ремонтът на българския участък ще продължи две години Сн. БГНЕС

По тази причина служебното правителство на Димитър Главчев взе решение ремонтът на българския участък на моста, който е с дължина от 1057 метра, да започне на 10 юли 2024 г. Ремонтът се прави без да се спира движението, като се работи само в едното платно.

„По време на ремонта движението през Дунав мост няма да се спира. Това ще позволи на румънските туристи, които ние ценим високо у нас, по-бързо придвижване. Нашето разбирателство с Румъния е знак на добросъседство, сътрудничество и взаимопомощ. Като съседи винаги трябва да разчитаме едни на други, а най-добре е да имаш добър съсед“, каза служебният регионален министър Виолета Коритарова при началото на ремонтните дейности.

Ремонтът на българския участък - двойно по-скъп от румънския

Изпълнител на ремонта на българския участък на Дунав мост е ДЗЗД „Дунав мост“ с участници „ГБС - Инфраструктурно строителство“ АД и русенската фирма „Пътинженеринг“ ЕАД. Стойността на договора е 44 877 228,68 лв. с ДДС (близо 23 млн. евро). Средствата са от държавния бюджет. За сравнение ремонтът на румънския участък струва около 11 млн. евро, но преди десетина години.

Ремонтът ще продължи 2 години, т.е. трябва да приключи на 10 юли 2026 г. На няколко пъти представители на правителството ходиха на проверка на ремонтните дейности. На 2 август лично премиерът Димитър Главчев провери как напредва строителството. Съобщи, че е разпоредил да се преговаря със строителя за съкращаване на срока за ремонт. Засега няма официална информация строителят да се е съгласил.

Фериботът Русе - Гюргево: България е готова

Плановете на българското правителство бяха успоредно със започването на ремонта на Дунав мост да стартира и фериботната връзка Русе - Гюргево. Тя трябваше да поеме тежките камиони (тировете), което щеше да намали трафика през моста с до 30%. Но вече две години пускането на линията се бави. България твърди, че е напълно готова, но Румъния не е.

Фериботна линия между Русе и Гюргево е имало в периода между между 1994 и 2005 г. Терминалът спира работа, след като анализ на румънската Национална митническа служба показа, че има малко работа на граничен пункт „Бакул“ и така той е затворен.

От октомври 2022 г. е в сила Споразумение между правителствата на България и Румъния за повторно откриване на фериботната линия Русе - Гюргево. Избрани са и оператори - от българска страна това е „Русе Фери“ ООД, а от румънска - „RO-RO Trans Frontalier SRL“. Същата компания обслужва и фериботната връзка между Свищов и Зимнич.

През 2023 г. е подписано и четиристранно споразумение между българския и румънския пристанищен оператор и двамата превозвачи. Извършени са тестови посещения на ферибота на двата бряга.

Договорено е превозвачите да работят на 24-часов режим. Минималният брой задължителни отплавания за всеки кораб (български и румънски) е 4 за денонощие. Направено е дори разписание, което предвижда едновременно от Русе и Гюргево да тръгва ферибот в 6 часа, 9 часа, 12 часа, 15 часа, 18 часа и в 21 часа.

Българският превозвач е обещал да осъществява дейността си с катамаран „Хан Кардам“, като на курс с него могат да бъдат превозени малко над 30 камиона, се казва в отговора на транспортното министерство до Mediapool.

Фериботната линия Русе - Гюргево на българския бряг е готова за работа Сн. БГНЕС

В него е посочено, че България е в пълна готовност да започне работа по фериботната линия Русе - Гюргево, което би облекчило тежкотоварния трафик с между 20 и 30%.

Румъния обаче се бави

Вече повече от година обаче Румъния бави пускането на ферибота. По този повод на 1 юли беше привикана за обяснения в Министерството на транспорта и румънския посланик в София Бръндуша Предеску.

Тогава тя съобщи, че румънското правителство е направило много важна стъпка към отваряне на фериботната връзка между Русе и Гюргево, но ще бъде необходимо техническо време за стартиране на процедурата. На редовното си заседание на 28 юни 2024 г. правителството на Марчел Чолаку одобрява нормативния акт за възстановяване на ферибота.

Но оттогава досега няма видим напредък. „България очаква румънските власти да изпълнят задължението си, което поеха преди две години, и да пуснат най-после ферибота“, каза неотдавна служебният регионален министър Виолета Коритарова.

От началото на юли се работи по изграждането на инфраструктурата и логистиката на граничния пункт, казват румънските власти. Те признават и за правен проблем с довеждащата инфраструктура. Участъци от пътя, който води до ферибота, са собственост на държавата, общината в Гюргево и на частния оператор. Съгласно правителственото решение този път трябва да бъде изграден и пуснат в експлоатация от частния оператор, който след това трябва да го дари на държавата. От румънска страна твърдят, че този проблем вече е решен и пътят до фериботната линия може да се ползва от шофьорите.

Съгласно правителственото решение на Румъния частният оператор „RO-RO Trans Frontalier SRL“ има задължение да осигури и персонал за обслужването на граничния пункт.

Към момента представители на Национална компания „Администрация на пътната инфраструктура“ (CNAIR) - румънското АПИ, коментираха, че цялата инфраструктура е изградена и е готова за използване от шофьорите, но фериботът не може да тръгне, защото частният румънски оператор на линията нямал катамаран, който да я обслужва.

Четири фериботни линии

В момента има четири фериботни линии между България и Румъния, които работят. Това са Оряхово - Бекет, Силистра - Кълараш, Никопол - Търну Магуреле и Свищов - Зимнич.

При натоварен трафик преминаването на Дунав с ферибота Силистра - Калъраш може да отнеме и денонощие Сн. „Спика Фери"

Заради опашките и на двата моста в момента те са натоварени и чакането там отнема между 4 часа и едно денонощие, показа проверка на Mediapool.

За три дни - на 22, 23 и 24 август, фериботът Оряхово - Бекет не е работил заради ниски води, казаха от „Фериботeн комплекс“ пред Mediapool. В момента няма проблем и фериботът работи на пълни обороти.

Всички тези места са определени като потенциални и за изграждането на мостове над Дунав между двете страни. СЛед десетгодишни преговори между двете страни наскоро  беше взето решение третият мост отново да е между Русе и Гюргево, където вече има изграден един. Съоръжението ще е готово най-рано през 2035 г. Всички процедури се движат от Румъния. Нейният транспортен министър обяви, че в началото на септември най-после ще пуснат търга за предпроектните проучвания.

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини