БСП: Приятелката на Бойко Борисов има 1 млрд. лв. Преглед на националния печат

„24 часа": Още една жертва на бияча от ЦСКА

Втора жена се оплака, че е била бита, обиждана и почти изнасилена от младия футболист на ЦСКА Орлин Орлинов.

Онзи ден срещу него оплакване за същото подаде втората от конкурса "Мис Силикон" Катрин Вачева. След излизането на информацията в "24 часа" вчера в редакцията се обади живеещата в Италия Петя Вълканова. Тя разказа, че това се е случило преди няколко месеца. Според нея футболистът е бисексуален и страда от раздвоение на личността.

Вчера Орлинов бе пуснат след 24 часа в ареста. Той бе задържан след жалба на момичето, която то подало във вторник в Шесто РПУ в София. От МВР обаче обясниха, че към момента преписката се води за лека телесна повреда, а по-късно от Софийската районна прокуратура уточниха, че срещу Орлинов е образувано досъдебно производство за принуда.

 

„Труд": Данък "лукс" за големи жилища и мощни коли

Висше образование с бакалавърска степен ще може да се получава и за 3 години. Промяната е записана в проект на закона за университетите, представен вчера. Младежите ще получават диплома по професионално направление. След това имат право да учат още 2 г. за магистри по същата професия. Четиригодишната бакалавърска степен се запазва, като последната година се учи за специалност и се получава правото да се придобие магистратура в друго професионално направление.

Университетите отличници ще имат повече пари

Добрите висши училища ще получават повече пари. А тези, които не успяват да се справят - или ще бъдат принудени да отидат към друга структура, или направо ще бъдат закрити.

Това е в основата на работния проект на новия Закон за висше образование. Той бе разработен по заръка на правителството от група ректори, начело с шефа на УНСС проф. Борислав Борисов, и бе представен вчера.

 

„Труд": БСП: Обявете състоянието на Цветелина Бориславова!

„Според изчисления на БСП Цветелина Бориславова притежава около 1 млрд. лв. Това я прави най-голямата антикризисна мярка в България", заяви Антон Кутев от БСП на брифинг в Народното събрание.

Затова БСП настоява да бъде обявено състоянието на Бориславова в качеството й на човека, който живее с премиера Бойко Борисов.

От червената партия ще поискат също да бъдат обявени обществените поръчки, които Бориславова е спечелила с всички свои фирми от юли 2009 г., когато Борисов зае поста министър-председател, досега. В края на миналата година СИбанк спечели обществената поръчка за продажба на винетки.

 

„Стандарт": Пазаруваме в Румъния

Българите пак прецапаха Дунава. Докато преди година румънците пълнеха багажници със стоки от магазините ни, сега добруджанци пълнят торби при комшиите. В почивните дни колони от автомобили задръстват пункта на Кардам към Констанца. Разстоянието е стотина километра, но пък храните и дрехите са на много по-изгодни цени, отколкото в Добрич и Варна. Литър бензин пък е с 50 ст. по-евтин, разказаха за "Стандарт" местни хора. Плодови млека, които тук са по 80 ст., в Румъния се купуват на половин цена. Сиренето е с 2-3 лв. надолу. Само 2 евро струва детска тениска с дълъг ръкав, 20 лева - анцуг. Маркови дънки могат да се намерят за 30 лева. За разлика от нашенските молове в румънските наистина има намаление на цените и промоции, коментират шопинг туристите.

„Стандарт": Кабинетът склони за данъка убиец

Скача или не ДДС на 22%. И вчерашното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество не даде категоричен отговор на този въпрос.

Скокът на налога обаче беше косвено потвърден от министрите, които по настояване на премиера Бойко Борисов се събраха на извънредно работно заседание вчера сутринта. Двете сбирки - на кабинета и на тристранката, вървяха паралелно на "Дондуков" 1. "Премиерът Бойко Борисов си го каза", отсече министърът на спорта Свилен Нейков. Преди ден от Катар министър-председателят коментира: "Без да се повиши ДДС, няма как да се излезе от ситуацията".

„Монитор": Висш магистрат пазел Октопода

Високопоставен магистрат е едно от пипалата на Октопода и Наглите. Това стана ясно от интервю пред bTV на МВР шефа Цветан Цветанов. Вътрешният министър отказа да разкрие името на човека, защото би нарушил закона за класифицираната информация, а разследването продължава и в момента. Цветанов обясни, че въпросното лице продължава да е "много активна част от съдебната система". МВР шефът допълни, че информацията за обвързания с бандитите висш магистрат няма как да бъде съобщена досега, тъй като това е тактика на разследването "Все пак не трябва да изваждаме нещо на предна позиция, когато ни предстои да разширим и да развием едно разследване", допълни вътрешният министър.

„Монитор": Кувейт инвестира в магистрала „Черно море"

Кувейтски инвеститори проявяват интерес да вложат пари в строителството на магистрала „Черно море", която трябва да свърже Варна и Бургас. Това съобщи вчера премиерът Бойко Борисов след среща с премиера на Кувейт шейх Насър ал Мохамед ал Ахмед ал Сабах. Разговорите за стартиране на предпроектни проучвания започнаха още вчера. От емирството е проявен сериозен интерес и към българското земеделие като екологично чисто и към забраната на генномодифицираните продукти. Премиерът добави, че има сериозно внимание и към инвестиции в сферата на туризма. След като преди ден бе подписано споразумения с Катар за директна самолетна линия София-Доха, и кувейтската власт е изявила желание за полет до столицата Кувейт. Спогодбата трябваше да е факт до края на вчерашния ден. Най-важното е, че емирът благослови заработването на линията, каза Борисов.

„Монитор": Варненка с рекордна сметка за ток от 9500 лв.

Варненката Галя Кимонова Али, която живее на ул. "Самарско знаме" във Варна, получи сметка за ток за рекордната сума от 9500 лева. Енергията е изразходвана за периода от 12 декември до края на февруари. Това се равнява на елпотреблението на голям ресторант, или на два входа от осеметажен блок, обясниха енергийни експерти. Съседите на Галя също се жалват от високи фактури за ток и свързват дебелите суми с преместването на електромерите им по стълбове.

„Дума": БСП: Борисов да каже за парите на Цветелина

Бойко Борисов да обясни как Цветелина Бориславова е станала толкова богата. Това поискаха вчера депутатите от Коалиция за България Антон Кутев и Кирил Добрев. На брифинг в парламента те оповестиха информация за финансите на премиерската възлюбена. Техните данни показват, че банкерката притежава активи и средства за около един милиард лева и това я прави реална милиардерка. Самият Борисов е декларирал като налични средства далеч по-скромните 120 хиляди лева.

Според справката на двамата депутати се оказва, че в периода, в който сегашният премиер е бил главен секретар на МВР, Цветелина Бориславова е придобила основната си собственост от около 20 фирми, в това число и СИБанк. От 2001 до 2005 г. бизнес дамата се е сдобила от Славчо Христов с 37% от СИБанк. Тези 37% се равняват на около 300 млн. лв., което означава, че тя всеки ден е печелела по 200 хил. лв., обясни Антон Кутев, според когото Бориславова е "българската Пепеляшка".

„Сега": Кризата не спря чиновниците да си раздадат 70 млн. лв.

Въпреки изявленията на премиера Бойко Борисов, че цялата нация трябва да понесе солидарно негативните последствия от предишното управление и ще се режат безкомпромисно разходи и заплати, държавните чиновници побързаха да си раздадат парите, полагащи им се за дрехи от бюджета. Финансовото министерство се надяваше да спести 70 млн. лв., като спре парите за официално облекло на 280 000 служители в администрацията.

Това е една от антикризисните мерки, по които има съгласие между синдикатите, работодателите и правителството. Очевидно тя няма как да бъде вече реализирана.

Заплахата да загубят тези пари е накарала повечето министерства да си изплатят предсрочно сумите, установи проверка на "Сега". За държавни служители те са 300 лв. средно на година, а за чиновници на трудов договор - 250 лв. Същата тактика приложиха повечето ведомства и в края на миналата година. Те ударно си раздадоха бонуси в момента, в който Борисов и финансовият министър Симеон Дянков издадоха заповеди премиите да се спрат.

Около 8000 цивилни служители на Министерството на отбраната взеха полагащите им се по 250 лв. Според колективния трудов договор парите трябва да се дадат до края на първото тримесечие, поясниха от МО. Сумата, която е била похарчена за дрехи, е около 2 млн. лв. Парите за тази година са си получили и онези 790 чиновници, които ще бъдат съкратени от структурите на МО от 6 май.

 

„Дневник": Брюксел проверява и замените на ниви

Месец и половина след като поиска отговор от правителството дали замените на гори край курортите са нерегламентирана държавна помощ, Европейската комисия започна подобна процедура и след сигнал на екозащитници за  заменените земеделски земи по Черноморието.

Ако се докаже нарушение на европейското законодателство, обект на бъдещата санкция ще са само сделките, сключени след 1 януари 2007 г. Засега няма яснота какъв би бил размерът на глобата, но се очаква да е десетки милиони евро. А в сравнение с казуса с горите защитата на страната може да се окажа много по-сложна заради по- голямото застрояване на терени от държавния поземлен фонд.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини