„Газпром“ е принудена да отложи най-големите си проекти в Арктика

Причината е рекордната загуба и западните санкции

Рекордната финансова загуба, западните технологични санкции и отказът на Китай да подпише нов договор за доставка на руски газ провалиха плановете на „Газпром“ за арктическите местонаходища. Големите проекти за разработка на арктическия шелф, където по данни на руското министерство на енергетиката се намират 20% от руските запаси на нефт и над 70% на газ, са отложени за по-добри времена, съобщава „Интерфакс“, като се позовава на данни от държавния регистър за геологическо изучаване на недрата.

В Карско море например, където „Газпром“ има 11 лиценза за добив на газ и нефт, работата се отлага поне с 4-5 години. Така например проучванията, които трябваше да се проведат в Ленинградския участък в периода 2029-2031 г., ще започнат най-рано 2033-2035 г. Проучванията в Обручевския участък са пренесени за 2033-2036 г., а в Невския участък - от 2032 за 2036 г. А Морският участък е изобщо изключен от плановете.

В Баренцово море, за което „Газпром“ има 7 лиценза, проучванията също се отлагат поне с четири години - от 2031–32 за 2035–36 г.

За първото шестмесечие на 2024 г. компанията е отчела 480,6 млрд. рубли чиста загуба по руските счетоводни стандарти. Това стана ясно от публикувания отчет. В сравнение със същия период на миналата година загубата се е увеличила с 88%.

В края на 2023 г. „Газпром“ за първи път от четвърт век отчете загуба и по международните стандарти, т.е. с отчитане и на дъщерните й компании. Тя е в размер на 629 млрд. рубли и е рекордна за цялото съществуване на компанията.

 

Източник: Сега

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини