Държавата обмисля да поеме паркингите по границата

Служебният премиер Димитър Главчев създаде работна група със задачата да предложи трайно решение на проблема с буферните паркинги за тежкотоварни автомобили по граничните контролно-пропускателни пунктове, съобщи правителствената пресслужба. В рамките на работната група ще бъдат разгледани възможностите държавата изцяло да поеме управлението на буферните паркинги, които като прилежаща инфраструктура също са свързани с контрола на границата.

Целта е да бъдат предприети и спешни мерки за облекчаване на трафика, максимално да се намали времето за изчакване, да се осигури равнопоставеност на товарните превозни средства и предвидимост в процеса на обработката им, се казва в съобщението.

Тези дни напрежението около преминаването на тировете през частните буферни паркинги на границите на страната  ни ескалира, след като на световен транспортен форум България бе порицана за проблемите, които е допуснала пред свободното движение на товарите, а Гърция и Турция обявиха, че търсят алтернативни маршрупи, които заобикалят страната ни. Паркингите, които уж трябваше да облекчават трафика, създават огромни опашки и денонощен престой на камионите, а наред с това и рекетират шофьорите задължително да минават през тях и да плащат такси.

До края на септември работната група ще предостави резултатите от дейността си и извършените проверки. Те започнаха още в четвъртък, когато по разпореждане на министър-председателя НАП и ДАНС влязоха в паркингите. Служители на НАП вече са проверили буферните паркинги за тежкотоварни автомобили, разположени пред граничните контролно-пропускателни пунктове Лесово, Капитан Андреево, Русе и Видин, съобщиха от правителствената пресслужба. От страна на НАП нарушения не бяха установени. Предстои да станат ясни и резултатите от проверката на ДАНС.

Работната група ще следи и развитието на темата по линия на Комисията за защита на конкуренцията, която през месец март тази година се е самосезирала за наличие на нарушения на антитръстовото законодателство във връзка с управлението на буферния паркинг, находящ се в непосредствена близост до ГКПП „Дунав мост“ при Русе.

Работната група ще бъде ръководена от вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и в нея участват министрите на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова, на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова, на земеделието и храните Георги Тахов, изпълнителният директорите на Националната агенция за приходите Румен Спецов, на Агенция „Митници“ Георги Димов и на Главна дирекция „Гранична полиция“ към Министерството на вътрешните работи Антон Златанов, и д-р Светлозар Патарински – изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини