Комисия "Анти Станишев" "прегря"!

Само за няколко месеца т.нар. комисия "Анти Станишев" е била буквално "претоварена".

В парламента са постъпили куп информации, материали и документация за множество нарушения както на национално ниво, така и на областно.

Това обяви пред БНР тази сутрин Пламен Нунев, зам.-председател на временната парламентарна комисия за нередностите, извършени от кабинета „Станишев”.

Докладът, който подготвихме, представлява обобщени данни от най-фрапиращите случаи на действия със съмнителна законосъобразност и почти никакъв публичен ефект и се състои от три части: бюджет и разходи, по-значими сделки и назначения от кабинета, конкретизира Нунев.

Един от основните изводи в доклада е каква е била ролята на контролните органи. Оценката, констатациите от получените материали, сигнали и информации, е, че контролните дейности, които трябва да действат към отделните институции, инспекторати, са били неефективни или са функционирали не според правилата и изискванията.

Като пример Нунев посочи Министерството на вътрешните работи.

Последният случай, това е във ОДП-Велико Търново, каза зам.-шефът на комисията. Той посочи и мерките, които се предприемат за "изчистване на корупционните схеми във всяко едно министерство”.

От думите на Пламен Нунев става ясно, че най-много са констатациите на комисията, касаещи пропуски и нарушения по отношение на Закона за обществените поръчки. Той изтъкна, че сериозна тенденция е провеждането на процедури по договаряния, без наличие на основание за това, както и на процедури за избор на изпълнител, които се провеждат фиктивно, след като договорите са били вече възложени.

Другото, което е много важно като констатация, било, че са започвани проекти, без да се анализира предварително тяхната икономическа целесъобразност.

Зам.-председателят на комисията „Анти Станишев” заключи, че бездействието на бившото правителството за проверявания период е било съзнателно, за да може, като се използва раздутата рамка на разходите, предизборно да се похарчат огромни суми.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини