Огромнни лекарски заплати скандализираха кабинета

Когато сме готови с антикризисните мерки, заедно със синдикати и работодатели, ще ги съобщим.

Това заяви министър-председателят след правителственото заседание.

Стана ясно още, че вдигането на ДДС до 22% не е обсъждано днес.

Трябва да се мисли за дългосрочния ефект от тази мярка, смята министърът на икономиката Трайчо Трайков.
Аз съм за това навсякъде където е възможно, да има насърчителни мерки, допълни министърът.

Помолен да коментира идеята на БСП, лансирана вчера, да се обявят обществените поръчки, спечелени от Цветелина Бориславова, както и активите на всички големи държавни предприятия да бъдат преместени веднага от „СИБАНК"в Българската банка за развитие, премиерът отговори с въпрос: "Вие шегувате ли се?".

Днес Борисов е разпоредил заплатите в министерствата да не надвишават министерската.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, чиято заплата е 2800 лева, призна, че в ръководеното от него ведомство има хора, които получават повече от него.

Това, по думите му, се получавало заради участието на експерти в различни работни групи.

"Когато всички страдат, всички трябва да страдат", с тези думи икономическият министър коментира разпореждането на премиера за заплатите на държавните служители.

Моята заплата е 2700 лева, призна от своя страна земеделският министър Найденов. Възнаграждението на бившото ръководство на фонд "Земеделие" е било със 100 лв. отгоре, но сега неговата е най-високата заплата в МЗХ.

Той обясни, че разпореждането на премиера е свързано с факта, че шефовете на някои държавни болници получават над 80 хил. лв. заплата, подобно е и положението, според министъра, и в някои държавни дружества.

Министърът не пожела да посочи в кои болници шефовете вземат големи заплати.

Здравният министър Божидар Нанев на заседанието все пак успокоил колегите си, че тези случаи се броят на пръсти.

2 са болниците, чийто шефове взимат 5-цифрени заплати - Софийската Света Екатерина" и Пловдивската „Свети Георги". Информацията оповести здравният министър Божидар Нанев.

По думите му, заплатите им не са толкова космически, колкото посочиха другите министри от кабинета. Около 20 000 лв. е заплатата на директорите на тези болници. Министър Нанев коментира че ще бъде сложен таван за възнаграждението за ръководителите на болници и лечебни заведения - заплатите им ще достигат максимум 3 500 лв.

Днес не е обсъждано да бъдат намалени министерските заплати с 15

Все пак не трябва да отиваме в крайности, ние си замразихме заплатите и някак си трябва да мислим за това какво управлява един министър и какви отговорности има, изтъкна Мирослав Найденов.

Според него едва ли подобна мярка ще доведе до някакви съществени финансови резултати.

В МЗХ продължава оптимизацията, каза още земеделският министър. Съкращаването на заплатите на държавните служители, както и оптимизацията на администрацията, не трябва да става механично.

Като пример Найденов посочи старта на кампанията в ръководеното от него ведомство, за усвояване на над 1 милиард лева.

И ако точно в този момент съкратя определени служители, които обработват заявленията на земеделските производители, това ще икономиса 10 милиона лева, но след това ще изпуснем 100 милиона например, посочи земеделският министър.

350-400 милиона лева могат да влязат във фиска, ако бъде продадена част от държавния поземлен фонд.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини