Индиец обиколи 40 държави, избра Дряново за дом в България

    Семейството на индийски университетски преподавател по английски език и литература са едни от новите жители на село Дряново, община Симеоновград, област Хасково. Сайет Абид Шах и съпругата му Марияна, която е българка, си купуват къща в селото преди по-малко от година. Избрали имота заради близостта му до границата с Турция и Одрин, където Шах преподава в момента.

    Историята на Сайет и Мариана прилича на красива романтична приказка. И показва колко е малък съвременният свят и как разстоянията от хиляди километри не са преграда за любовта.

    Преди около 15 години двамата се запознават виртуално в интернет. Тогава Сайет Шах преподава в университет в Саудитска Арабия. Марияна е родом от Плевен, а когато започват да общуват, тя живее във Варна. Той е роден в индийския щат Махаращра, който се намира на брега на Индийския океан и в който се намира и най-големият град на страната – многомилионният Мумбай.

    Двамата се събират и заживяват заедно в Саудитска Арабия. „Господ ни събра“, убедени са двамата мюсюлмани. В Саудитска Арабия се ражда и синът им Абдула, който вече е на 13 години.  

    Преди няколко години семейството се установява в Одрин, където Сайет преподава и в момента. Така намират начин да са близо до България, защото на Марияна родината й липсва много.

    „Обожавам да пътувам. Бил съм в 40 държави“, разказва Сайет. Семейството разполага с три жилища, които са в три различни държави и на два континента. Селската къща в Дряново е само на час път от Одрин. Но разстоянието до дома им в Индия е повече от 5300 километра и 19 часа полет със самолет.

    „Месец септември ще е много интересен за нас. В началото бяхме в Турция, сега сме в България. След седмица отново се връщаме в Одрин, а в края на месеца ни предстои пътуване до Индия“, разказва Сайет Шах.

    „България е прекрасна страна. Има страхотна природа, богата история, но това което най-много ни харесва тук са хората“, казва университетският преподавател.

    „В Дряново имаме много мили и отзивчиви съседи. А в България най-много ни допада това, че има етническа и религиозна толерантност. Няма никакво напрежение между отделните религиозни общности. В нито един момент не сме се чувствали дискриминирани или обедини на религиозен принцип“, допълва Сайет. Хасково също много им харесва и често го посещават.

    Семейството ще остане в Индия поне до февруари идната година. Там на университетския преподавател му предстои защита на докторат, за която все още няма обявена дата. След това отново смята да се върне към работата в Одрин, а през пролетните и летните месеци и към къщата в Дряново.

    Божидар Събев

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Хи
      Химената
      17 -21
      13:14, 14 сеп 2024
      Голям келепир ! Поне няма да яде трупове плуващи в... Виж коментара
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини