Хората са жадни за насилие също като за секс

Мозъкът ни обработва агресивното поведение така, както обработва други удоволствия. Това е установило изследване върху мишки. Всъщност мишките търсят насилие, водейки битки без очевидна причина, а само стимулирани от наградното чувство на удоволствие.

Смята се, че мозъкът на мишките е аналогичен на човешкия мозък в това изследване, което може да хвърли светлина върху човешкото увлечение по груби спортове, както и върху склонността на хората към класическите сбивания в бара.

Всъщност, казват изследователите, хората изглежда жадуват за насилие точно както за секс, храна или наркотици.

Обичаме да се бием

На учените е известно, че мишките и други животни изпитват влечение към битките. Доскоро обаче не се знаеше как мозъкът участва в това.

Изследване, публикувано в списание Psychopharmacology през 2008 г. и цитирано от Live Science, разкрива, че същите групи мозъчни клетки, които участват в други награди, стоят и зад желанието за насилие.

„Агресията се среща сред почти всички гръбначни животни и е необходима за получаване и запазване на важни ресурси като партньори, територия и храна“, заявява членът на изследователския екип Крейг Кенеди (Craig Kennedy), професор в Университета Вандербилт, Тенеси.

„Установихме, че пътят на възнаграждението в мозъка се задейства в отговор на агресивно събитие и че в него участва допаминът."

Миши битки

За целите на експериментите изследователите поставят двойка мишки, една мъжка и една женска, в клетка. След това женската била отстранена и в клетката се настанява т.нар. мъжка мишка натрапник. Това предизвиква агресивно поведение у местния мъжки. Сред признаците на агресия са потрепване с опашка, агресивна странична стойка, боксиране и хапане.

След като първоначалната схватка приключва, мъжката мишка е обучена да удря с носа си мишена, за да накара натрапника да се върне. Резултатите показват, че местната мишка постоянно побутва мишената и се бие с въведената мишка, което според изследователите показва, че агресивната среща се възприема като награда.

„От тези експерименти научихме, че индивидът умишлено ще търси агресивна среща само защото изпитва възнаграждаващо усещане от нея“, разказва Кенеди.

За да разберат дали е замесен допаминовият път на възнаграждение в мозъка, учените третират мишките с лекарство, което блокира допамина в определени части на мозъка, за които е известно, че участват в възнаграждаващото усещане при храна и наркотици.

Третираните мишки по-рядко предизвикват влизането на натрапника.

„Това показва за първи път, че агресията сама по себе си е мотивираща и че добре познатият положителен стимулатор допамин играе решаваща роля“, посочва Кенеди.

Човешко насилие

Кенеди обясни, че експериментите имат значение за хората. Според него пътят на възнаграждението в мозъците на хората и мишките е много сходен.

„Агресията е силно запазена при гръбначните животни като цяло и особено при бозайниците“, коментира Кенеди пред LiveScience. „Почти всички бозайници са агресивни по един или друг начин."

„Вероятно тя изпълнява наистина полезна еволюционна роля, а именно: защитаваш територия; защитаваш партньора си; ако си женска, защитаваш потомството си“, добавя изследователят.

Въпреки че е служила на други животни, в съвременните човешки общества, отбелязва Кенеди, склонността към агресия не е полезна и може да бъде проблем.

Източник: Humans Crave Violence Just Like Sex

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини