Астронавтка изпълни тема от „Междузвездни войни“ в Космоса

Сара Гилис, инженерката цигулар на „СпейсЕкс“, свири с няколко оркестъра на Земята в синхрон чрез „Старлинк“

Тема на Джон Уилямс от „Междузвездни войни“ бе изпълнена в Космоса с акомпанимент от няколко оркестъра на Земята. „Темата на Рей“ от „Силата се пробужда“ (2015) бе пресъздадена от инженерката цигулар Сара Гилис. Тя бе сред четиримата непрофесионални астронавти, които полетяха миналата седмица на борда на капсулата „Crew Dragon Resilience“, част от мисията „Polaris Dawn“.

Краткият солов рецитал на Гилис е бил предаван към Земята чрез сателит на „Старлинк“. По време на изпълнението публиката се състои единствено от нейните спътници на борда на капсулата на „СпейсЕкс“, но по-късно записът е бил синхронизиран със симфоничен оркестър от Лос Анджелис и с детски формации от цял свят, включително от Хаити, Венецуела, Швеция…

„Докато пътуваме около нашата красива планета Земя на тази петдневна мисия, искахме да споделим този специален музикален момент с вас“, казва Гилис във видеото, публикувано на 13 септември – още преди връщането на туристите астронавти на Земята.

Концертът на Гилис е озаглавен „Хармония на издръжливостта“ и се провежда в колаборация с детската болница „St. Jude Children’s Research Hospital“ и образователната програма „El Sistema“, подкрепена от правителството на Венецуела, с клонове в множество държави, включително САЩ. Целта е да се съберат средства в подкрепа и на двете институции.

„Музиката е определящ фактор в моя живот, благодарение на непоколебимата подкрепа на родителите ми – казва Гилис в цитат, публикуван в сайта на „El Sistema“. – Майка ми, учителка по музика, насърчаваше моето обучение в класическата музика, което ми помогна да се превърна в инженера и астронавта, който съм днес. Дисциплината, работната етика и творчеството, насърчено от музиката, очерта пътя ми, който ме доведе до това изключително приключение в Космоса.“

Източник: http://ploshtadslaveikov.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини