„Златна маруля“, създадена по генетичен път, съдържа 30 пъти повече витамини

Повечето от нас не консумират толкова плодове и зеленчуци, отколкото знаят, че трябва, но сега тази цел може би е малко по-постижима. Учени от Испания са създали нова „златна маруля“, която съдържа 30 пъти повече хранителни вещества от обикновената зелена маруля.

Марулята не е най-привлекателния зеленчук, но често можете да я откриете в сандвичи, гарнитури като начин да се набавят допълнителни хранителни вещества (и да се намалят разходите в ресторантите). Но може би има начин да се извлекат повече ползи за здравето от по-малко марули.

Екип от Изследователския институт по молекулярна и клетъчна биология на растенията (IBMCP) е създал генетично модифицирана маруля, за да увеличи количеството на хранителните вещества в нея. По-конкретно, те са увеличили нивата на антиоксидант, наречен бета-каротин, който организмът използва за производството на витамин А. Той е важен за доброто зрение, имунната функция и клетъчния растеж и се смята, че предпазва от болестта на Алцхаймер, сърдечни заболявания и някои видове рак.

Бета-каротинът обикновено се съдържа в големи количества в зеленчуци като моркови, тиква и сладки картофи. Както може би се досещате, общата тема при тези зеленчуци е оранжевият цвят и новата маруля не прави изключение. По-големите количества бета-каротин оцветяват листата в ярък жълт цвят, откъдето идва и названието „златна маруля“.

Нивото на бета-каротин в листата на Златната маруля е до 30 пъти по-високо от това на обикновената маруля. Не само това, но тези антиоксиданти са и по-биодостъпни, което означава, че храносмилателната ни система може да ги извлече по-лесно от храната.

Повишаването на тези нива обаче не е съвсем лесно.

Използвайки тютюневи растения (Nicotiana benthamiana) като лабораторен модел и маруля (Lactuca sativa) като модел на култивиране, екипът, ръководен от Мануел Родригес Консепсион  (Manuel Rodríguez Concepción), успява да повиши съдържанието на бета-каротин в листата без отрицателно засягащи други жизненоважни процеси като фотосинтезата.

„Листата се нуждаят от каротеноиди като бета-каротин във фотосинтетичните комплекси на хлоропластите за правилното им функциониране“, обяснява Родригес Консепсион. „Когато твърде много или твърде малко бета-каротин се произвежда в хлоропластите, те спират да функционират и листата в крайна сметка умират."

„В нашата работа успешно произведохме и натрупахме бета-каротин в клетъчни участъци, където той обикновено не се намира, като комбинирахме биотехнологични техники и третиране с висок интензитет на светлината“, обобщава изследователят

Проучването също така показва, че синтезът на бета-каротин в пластоглобулите може да се комбинира с производството му извън хлоропластите чрез биотехнологични подходи. В този случай, съавторът Пабло Перес Колао обяснява, че „бета-каротинът се натрупва във везикули, подобни на пластоглобули, но разположени в цитозола, водната субстанция, която обгражда органелите и ядрото на клетките“.

Комбинацията от двете стратегии постига до 30-кратно увеличение на достъпните нива на бета-каротин в сравнение с необработените листа.

Според изследователите откритието, че бета-каротинът може да се произвежда и съхранява на много високи нива и в по-биодостъпна форма извън местата, където обикновено се намира в листата, „представлява много значителен напредък за подобряване на храненето чрез биообогатяване на зеленчуци като като маруля, манголд или спанак, без да губят характерния си аромат и вкус““.

Справка: Boosting pro-vitamin A content and bioaccessibility in leaves by combining engineered biosynthesis and storage pathways with high-light treatments; Luca Morelli, Pablo Perez-Colao, Diego Reig-Lopez, Xueni Di, Briardo Llorente, Manuel Rodriguez-Concepcion; Plant Journal. First published: 09 August 2024 https://doi.org/10.1111/tpj.16964

Източник: Super golden lettuce richer in vitamin A, IBMCP

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини