Стотици от 'Хизбула' ранени след взрив на пейджърите им

Стотици членове на подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" са били ранени при експлозия на пейджърите им, съобщи източник от ливанската служба за сигурност пред Си Ен Ен.

По данни на иранска медия Mehr News сред ранените в Бейрут е и посланикът на Иран в Ливан Мохтаба Амани.

На един от видеозаписите от охранителни камери се вижда как мъж избира плодове в супермаркет, когато експлозия разкъсва чантата му на парчета. Вижда се как минувачите бягат след взрива, а мъжът пада на земята, като се държи за корема. Чува се и как той стене от болка.

Според Ройтерс експлозиите са станали в южното предградие на Бейрут Дахия.

"Хакнати" пейджъри са се взривили в градовете Али ал-Нахри и Рияк в централната ливанска долина Бекаа, което е до раняването на много хора.

Ливанското здравно министерство призова гражданите, които притежават пейджъри, да ги изхвърлят и предупреди болниците да бъдат в "повишена готовност".

Израелската армия, която воюва с "Хизбула" след нападението в Газа през октомври миналата година, обяви, че няма да коментира инцидента.

Здравните работници в цял Ливан бяха помолени да се явят спешно на работа заради "големия брой ранени, които се прехвърлят в болниците" след експлозиите на пейджъри.

Длъжностните лица призоваха за кръводарители в очакване на още инциденти.

Междувременно израелската агенция за вътрешна сигурност Шин Бет съобщи, че е разкрила заговор на "Хизбула" за убийството на бивш високопоставен военен, предаде Ройтерс, но не назова името му. Само уточни, че е открила взривно устройство, прикрепено към система за дистанционно детониране чрез мобилен телефон и камера. Групировката е планирала да взриви устройството от ливанска територия в близките дни.

Шин Бет допълни, че планираната атака е била сходна на заговор на "Хизбула", разкрит преди година, без да даде повече подробности.

Израелската армия оповести, че високопоставен военен командир на терористичната организация "Палестински ислямски джихад" е бил убит вчера при атака в хуманитарната зона на Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа.

Ахмед Аиш Салам Ал Хашаш е бил ръководител на ракетната група в района на Рафа и е отговарял за изстрелването на ракети от зоната, обозначена като хуманитарна, към територията на Израел.

Армията е наблюдавала района от въздуха преди атаката, за да сведе до минимум риска за мирните граждани.

Според здравното министерство на "Хамас" още 26 души са били убити в Ивицата Газа през последното денонощие. С тях от началото на войната броят на палестинските жертви в анклава стават общо 41 252, но не стана ясно колко от тях са бойци на "Хамас" и колко са мирните граждани.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини