Шест учителки от „Славейков“ на обучение по програма „Заедно в час“

Шампионите са в програмата „Училища за пример“

Стартира новият випуск 5 на програмата „Заедно в час“ – „Училища за пример“, част от които е кърджалийското Средно училище „Петко Рачов Славейков“. Наскоро се проведе въвеждащото обучение в Банкя, в което се включихашест начални учителки – Йорданка Раева, Гергана Нушнарова, Тонка Димитрова, Айлин Тасим, МюзеинАрслан и Дамяна Асенова.

В рамките на обучението кърджалийските педагози обменят идеи за създаване на условия за качествено образование за всяко дете с представители на десетки училища от цялата страна.  Представят своите и виждат много вдъхновяващи подходи и инструменти, които ще използват през новата учебна година в класните си стаи.

Запознават се  с различни млади и вдъхновяващи ментори и обучители от програма „Заедно в час“.Приключенстват   с Ивелина Пашова, Десислава Стоянова , Мария Веласкес, Иван Драгомиров, Микаела Цветкова , Силвия Драганова , Златина Минкова , Ангелина Джурова , Петя Русинова и други.Обменят интересни идеи и преживявания, поставяйки ученика в центъра на обучението. Представят седемте сили на учителя и предизвикат Педагогически екип и Лидерски екип да се впуснат в преживяванията, като размишляват над поставени задачи, наблюдават уроци , извличат информация , играят игри и споделят преживявания.„За да имаме ангажирани ученици, които подобряват своите академични знания, е необходимо да постигнем напредък в трите ключови области: благополучие, рефлективност и умения за учене. Всички участници споделиха къде се намират техните ученици по тези критерии и какво правят, за да ги развият.“, доволни са от преживяването славейковските учители.

Две изпълнени с дейност години предстоят за участниците в програмата. Първото голямо събитие е това въвеждащо обучение, когато новият випуск се събира за първи път на живо, заедно с екипа обучители от „Заедно в час“. Тогава всяко училище се запознава и със своя ментор. Менторите са опитни професионалисти (бивши и настоящи директори, учители, образователни експерти и други специалисти в образователната сфера), които подкрепят участниците през целия им път в програмата като им помагат да адаптират наученото за конкретните нужди на училищата и учениците си.

Ефективното екипно сътрудничество е основен фокус в „Училища за пример“. В хода на програмата участниците се научават как заедно да поставят цели и заедно да планират как да ги постигнат. Учителите отварят класните стаи за посещения от колегите си, научават се да дават и получават конструктивна обратна връзка, планират и осъществяват съвместни уроци. Участници в предишни випуски споделят, че благодарение на преживяването си в програмата са се превърнали в сплотен и целеустремен екип, който смело се движи напред.

Четиридесет и две училища от 34 населени места, които се намират в 20 различни области в България съставят новия випуск на програмата. Общо 357 участници (учители и директори) ще преминат през двугодишната програма, която ще надгради техния опит като ги запознае с изпитани успешни практики от класни стаи в и извън България. Крайната цел е училищата да могат да моделират образователния процес така, че да поставят ученика в центъра му.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини