Взривените пейджъри на Хизбула идват от България?

Българска фирма е внесла пейджърите, които впоследствие са били продадени на Хизбула, твърди унгарското издание „Телекс“, позовавайки се на източници, запознати със случая.

Българска компания е предала пейджърите на Хизбула, унгарската фирма е използвана само на хартия, пише унгарското издание „Телекс“, позовавайки се на източници, запознати със случая.

Компания, базирана в София, е закупила от Тайван пейджърите, които впоследствие са били продадени на Хизбула, твърди изданието и добавя, че устройствата никога не са се намирали в Унгария. Тази информация междувременно бе официално потвърдена от унгарското правителство.

„Устройствата никога не са били в Унгария"

„Позицията на унгарското правителство по въпроса за пейджърите: Властите потвърдиха, че въпросното дружество е търговски посредник, който няма производствен или оперативен обект в Унгария. То има един управител, регистриран на декларирания от него адрес, а посочените устройства никога не са били в Унгария. При по-нататъшните разследвания унгарските служби за национална сигурност си сътрудничат с всички съответни международни партньорски агенции и организации. За Унгария този случай не представлява риск за националната сигурност“, обяви в платформата Х Золтан Ковач, говорител на кабинета „Орбан“.
12 души загинаха и поне 3000 бяха ранени в Ливан при масова експлозия на пейджъри на бойци от Хизбула. Още вчера запознати заявиха пред агенция Ройтерс, че взривените пейджъри са били най-нови модели, с които Хизбула се е сдобила през последните няколко месеца.

Бейрут след масовите експлозии на пейджъри   Снимка: Hassan Ammar/AP/picture alliance

След масовите взривове от тайванския производител на пейджъри Gold Apollo заявиха, че устройствата са били произведени по лиценз от унгарската фирма BAC Consulting. Според унгарското издание „Телекс“ обаче BAC Consulting е била просто посредник в сделката.

Източници, запознати със случая, са съобщили пред изданието, че изпълнителната директорка на BAC Consulting Кристиана Барсони-Арсидиаконо е свързана с българската фирма Norta Global Ltd със седалище в София. Именно Norta Global Ltd. стои зад сделката, въпреки че на хартия BAC Consulting е подписала договора с Gold Apollo, твърди унгарското издание и уточнява, че въпросната българска фирма има норвежки собственик и е регистрирана през април 2022 година.

„Унгарската фирма е била необходима за прикриване на българската следа"

„Според нашата информация е сигурно, че Кристиана Барсони-Арсидиаконо е действала само като посредник, а унгарската фирма е била необходима само за прикриване на българската следа“, пише още изданието. „Аз не правя пейджъри. Аз съм само посредник“, е заявила Кристиана Барсони-Арсидиаконо пред NBC News.

Според едно от предположенията до момента пейджърите, поръчани от Хизбула, може да са били модифицирани по време на транспортирането им.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини