В САЩ поискаха отстраняване на Кристалина от шеф на Международния Валутен Фонд

Американското бизнес издание „Форчън“ в прав текст призовава за спешното отстраняване на Кристалина Георгиева от поста директор на Международния Валутен Фонд. Текстът със заглавие: „След 2 години сеене на руската пропаганда, МВФ се завръща в Русия в открита конфронтация със Запада“ е пълен с обвинения, че МВФ се осланя в своите доклади за руската иконика единствено да московската статистика, която от своя страна е изопачена, а ключови индикатори остават скрити.

Така фондът реално обслужва машината за дезинформация и пропаганда на Москва в две посоки: Дава аргументи на Путин да твърди, че икономически Русия просперира и обезкуражава санкциите, изтъквайки тяхната неефективност.


В материала е цитирана Агате Демаре, глобален директор по прогнозиране в Economist Intelligence Unit - „Истинският проблем е в западните страни: експертите и медиите, цитиращи данни за икономиката на Русия, вероятно трябва да отделят време да поставят под съмнение техните данни, вместо да разпространяват тезите на Кремъл. ”


Материалът е в светлината на скандалната новина от миналата седмица, че МВФ планира да изпрати мисия в Москва, която да осъществи оценка на руската икономика и да даде съвети за нейното развитие.


Девет европейски държави незабавно възнегодуваха, изтъквайки че е недопустимо МВФ да възстановява диалога със страна агресор и изразиха опасения, че това ще навреди на имиджа на МВФ.


„Форчън“ припомня скандала от преди три години когато Георгиева трябваше да се оправдава за манипулиране на данните на Световната Банка, където тя заемаше поста на главен изпълнителен директор.


Тогава разследване на одиторската компания WilmerHale, установи че под ръководството на Георгиева СБ е манипулирала данните за Китай за 2018 и 2020, за да изтика Пекин по-напред в класацията на годишните си доклади Doing Business. Разследването беше поръчано от новото ръководство на СБ, когато Георгиева ръководеше вече МВФ.


Конгресменът Патрик Макхенри и Комитетът по финансовите услуги на Камарата на представителите призова за незабавното отстраняване на Георгиева тази пролет: „Работата на г-жа Георгиева както в Световната банка, така и в МВФ страда от етични пропуски...в самия МВФ, г-жа Георгиева е управлява в период, в който Фондът е бездействал, когато става въпрос за държане на Китай отговорен към международните норми ... Миналото на Георгиева да се намесва в изследванията в полза на Китай я прави неподходяща да ръководи институцията."


Струва ми се, че времето на Георгиева начело на МВФ вече изтича. САЩ и държавите от НАТО са най-големите донори в тази институция и съответно имат решаващ глас.

 

 

Източник: FrogNews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини