ДНК, съхранена върху кристал, може да върне човечеството милиарди години след изчезването му

Британски учени са съхранили ДНК информация за цял човек върху кристал, който може да се използва за връщане на човечеството, ако изчезнем.

Екипът от Изследователския център по оптоелектроника към Университета в Саутхемптън (ORC) използва лазери, за да запише данните върху 5D кристал, който според тях може да оцелее милиарди години.
За разлика от други формати за съхранение, той не се разрушава с течение на времето.

В изявление университетът описва кристала - еквивалент на стопен кварц - като един от „най-издръжливите в химично и термично отношение материали на Земята“.
Той може да издържи на огромни сили, екстремни температури и „излагане на космическа радиация“.

Екипът в Саутхемптън, ръководен от професор Питър Казански, използва свръхбързи лазери, за да отпечата данни за човешкия геном - представляващ целия набор от ДНК инструкции, намиращи се в една клетка.

Говорител на университета заяви: „За разлика от маркирането само на повърхността на двуизмерен лист хартия или магнитна лента, този метод на кодиране използва две оптични измерения и три пространствени координати, за да запише целия материал - оттук и „5D“ в името му.“

Екипът се надява, че в бъдеще той ще може да се използва за записване на геномите на застрашени растителни и животински видове, които са изправени пред изчезване.

Но има и уловка.

Понастоящем не е възможно да се създадат синтетично хора, растения и животни само с помощта на генетична информация.

Професор Казански заяви, че дълготрайността на 5D кристала означава, че информацията ще бъде на разположение, ако някога се постигне напредък в областта на ДНК.

„От работата на други знаем, че генетичният материал на прости организми може да бъде синтезиран и използван в съществуваща клетка, за да се създаде жизнеспособен жив екземпляр в лаборатория. Кристалът с 5D памет открива възможности за други изследователи да изградят вечно хранилище на геномна информация, от което биха могли да бъдат възстановени сложни организми като растения и животни, ако науката в бъдеще позволи това“, казва той.

Кристалът включва визуален ключ, който показва подробности за това какви данни се съхраняват в него и как те могат да бъдат използвани от бъдещ интелект - вид или машина - за създаване на човек.

Ключът показва универсалните елементи (водород, кислород, въглерод и азот); четирите бази на молекулата на ДНК (аденин, цитозин, гуанин и тимин) с тяхната молекулярна структура; разположението им в двойната спирала на ДНК; и как гените се разполагат в хромозома, която след това може да бъде вкарана в клетката.

Кристалът е съхранен в архива „Паметта на човечеството“ - специална капсула на времето в солна пещера в Халщат, Австрия.

Кристалите с 5D памет могат да съхраняват до 360 терабайта информация, а през 2014 г. форматът е удостоен с рекорда на Гинес за най-издръжлив материал за съхранение на данни.

 

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини