Отпускат повече пари за инвестиционни проекти в общините

От 2536 утвърдените по приложението към държвния бюджет проекти стават 2885

Народното събрание гласува единодушно на второ четене промени в държавния бюджет за 2024 година.

Променя се размера на капиталовите разходи по Инвестиционната програма за общински проекти. Нормативните изменения се предлагат от Министерския съвет (МС), на база на предложения от общинските кметове.

Областните градове, в които ще се инвестира, са: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София-град, София област, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Като причина за промените се посочва, че прогнозните стойности на приоритетните проекти се различават от изработените впоследствие подробни количествено-стойностни сметки, съобразени с цените на строителни материали и услуги. Първоначално някои от предложените приоритетни обекти предполагат по-дълъг срок на реализация, което поставя в риск изпълнението на Инвестиционната програма за общински проекти, аргументират се от МС.

Във финансовото министерство са били получени писма от кметове на 131 общини със 753 броя предложения за: замяна на определените в приложението проекти с нови (15 броя), за отпадане на определени в приложението проекти (48 броя), за допълване на определените с приложението проекти с нови 397 броя), както и за промяна на параметрите на вече предвидени в приложението проекти (293 броя). Броят на проектите в приложението се увеличава с 349 проекта, или от 2536 броя утвърдените по приложението проекти стават 2885 броя.

Въз основа на сключените споразумения от бюджета на регионалното министерство (МРРБ) се предоставят трансфери към общините.

Депутатът и икономист Мартин Димитров (ПП-ДБ) заяви, че няма нито един върнат проект, който да отговаря на условията. „Няма кмет, който да има право да се сърди“, обяви той.  

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини