Близък изток: колко силна е Хизбула и какво цели Израел

За няколко дни Израел успя да нанесе тежки поражения на Хизбула, която изглежда отслабена. В Ливан растат критиките към военизираната организация. Колко силна продължава да е Хизбула?

„Военна ситуация“ - така първият дипломат на ЕС Жозеп Борел описа случващото се в Южен Ливан, където Израел поразява цели, за които се смята, че са централни за Хизбула. Според ливанското здравно министерство около 500 души са били убити при нападенията, от които около 60 жени и 40 деца. Над 1600 души са ранени, а десетки хиляди са разселени - повечето търсят закрила в столицата Бейрут.

В същото време Хизбула продължава да бомбардира Израел. През уикенда ислямистката организация обстрелва с ракети израелски градове далеч от границата, като Назарет и Хайфа. По-голямата част от ракетите бяха прихванати от противовъздушната отбрана.

Военни проблеми за Хизбула

Изглежда, че Израел е създал проблеми за Хизбула във военно отношение. Организацията е „значително отслабена“, казват представители на американската администрация пред Си Ен Ен. На същото мнение е и ливанската журналистка Рони Чата - въоръжението на Хизбула от последните години най-вероятно в голяма степен е било унищожено. „Това включва тайните служби на Хизбула, както и военните ѝ възможности, да не говорим за комуникационните системи, които бяха основани най-вече на пейджърите“, каза Чата пред ДВ.

Засега няма как да се каже със сигурност колко точно е отслабена Хизбула, пише „Джерусалем пост“. Има няколко възможности, отбелязани от израелския вестник - Хизбула или е загубила някои от ракетните си установки или в момента няма възможност да ги координира. Има и друг вариант - групировката да не иска да разкрива пълните си възможности. Хизбула все още разполага с голям арсенал от ракети. Това обаче не значи, че има и капацитета да ги насочва.

Израел разчита на ПВО системата „Железен купол“ да прихваща и унищожава ракетите на Хизбула Снимка: Baz Ratner/AP/picture alliance

Сривът в електронните комуникации поради масовата експлозия на пейджъри и радиостанции миналата седмица вероятно е засегнал сериозно Хизбула, казва Бенте Шелер, ръководител на отдела за Близкия изток и Африка във фондация „Хайнрих Бьол“. „Тя също така е загубила командири и бойци, които не може лесно да замени. Всичко това отслабва Хизбула“.

До какво доведе атаката на Израел у ливанското общество?

В Ливан медиите, които са обвързани с Хизбула, не са коментирали ясно ситуацията. Други медии обаче критикуват лидера на терористичната организация Хасан Насрала, че е отслабил сигурността на Ливан. В този смисъл групировката не бива да се учудва, ако част от обществото в страната злорадства, че Хизбула губи военните си възможности. Ливанският вестник „Ан Нахар“ пише, че Насрала трябва да преосмисли заплахата си да започне война, защото за това цената ще плати ливанското общество.

Според Рони Чата в Ливан Хизбула може да разчита на сериозна подкрепа от хора, които смятат, че борбата на групировката е правдива. „В последно време обаче тази подкрепа не расте. Но и не отслабва. Въпреки това навярно има емпатия към загиналите цивилни. При такава солидарност границите се размиват“. Според Бенте Шелер много ливанци смятат атаката срещу пейджърите за нападение срещу цялата страна. „Израел постигна целта си да отслаби военната мощ на Хизбула, но не е ясно как ще продължат нещата сега и как би могло да се стигне до преговори, които са много важни за сигурността на Израел“.

В същото време част от ливанското общество има усещането, че Иран вече не подкрепя Хизбула - нещо, с което групировката преди се гордееше, пише арабският вестник „Ашарк ал-Аусат“.

В Ливан се чуват и критични гласове срещу шефа на Хизбула Хасан Насрала след успешните израелски удари срещу военизираната групировка  Снимка: Hassan Ammar/AP Photo/picture alliance

Какво цели Израел?

Според директорката на програмата за Близкия изток и Северна Африка на британския мозъчен тръст „Чатъм Хаус“ Санам Вакил Израел „търси начин да върне разселените си граждани обратно в северната част на страната“. Според експертката има три цели, които мотивират Израел да действа точно сега.

„На първо място Израел се опитва да раздели войната в Газа от фронта с Хизбула“, казва Вакил. Проблемът е, че израелските власти не успяват да постигнат споразумение за прекратяване на огъня в Газа, но и не могат да се споразумеят с Хизбула заради войната в Газа. „Освен това Израел, разбира се, е изложен на постоянна заплаха от Хизбула“, добавя експертката.

Близо година след началото на войната в Газа международният фокус се е изместил, въпреки продължаващите сражения и над 90-те заложници, които остават в плен на Хамас, посочва Вакил. „Израел няма стратегия за изтегляне от Газа и не е изяснил какви са плановете му за бъдещето и със сигурност не говори за израелско-палестински процес“, казва анализаторката. Според нея войната в Ливан „отвлича вниманието от липсата на стратегия в Газа“.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини