Блъфира ли Путин с ядрената доктрина на Русия?

Преди броени дни руският президент Владимир Путин реши да „разяснява“ руската ядрена доктрина. Неговите нови заплахи не са случайни. Защо точно сега?

През тази седмица политическият и медиен фокус бе върху Украйна - по повод посещението на украинския президент Володимир Зеленски в САЩ, неговите срещи и намеренията му да представи „План за победа“. Но Владимир Путин реши да отклони вниманието - и точно в този момент да излезе с „разяснения“ по руската ядрена доктрина.

Както бе заявено от Кремъл, в бъдеще ядрена сила, която подкрепя с конвенционални оръжия друга страна в нападението ѝ срещу Русия, ще бъде разглеждана като част от агресията. Същевременно Путин остави открит въпроса дали в такъв случай Русия действително би реагирала с атомни оръжия, отбелязва в свой разяснителен материал по темата германската обществена телевизия ZDF.

Експерти по Русия като Маргарете Клайн от фондация „Наука и политика“ виждат в думите на Путин по-скоро реторичен блъф, отколкото реално изостряне на положението, пише германската обществено-правна медия. „Разясняването“ на Путин не променя нищо съществено в руската ядрена доктрина. Още военната доктрина от 2010 година гласи, че в случай на конвенционално нападение, което заплашва съществуването на държавата, Русия може да приложи ядрени оръжия, обяснява експертката.

„Поредната ядрена заплаха на Путин"

Въпреки това изявата на Путин успя за няколко часа да отклони вниманието от „Плана за победа“ на Украйна към „червените линии“ на Русия. И към опасността от ескалация на войната, пише ZDF.

Но експерти по сигурността като Франк Зауер от университета на Бундесвера се съмняват, че опасността от ескалация наистина се е увеличила. „От първия ден на пълномащабната инвазия Путин се опитва да намали подкрепата за Украйна чрез ядрени заплахи. Това просто е поредната“, казва Зауер пред германската обществено-правна медия. По неговите думи целта на Путин е била да засили съществуващата несигурност.

Смесени сигнали за мирни преговори

Това не е първият път, в който Русия се опитва да измести Украйна от центъра на вниманието преди предстоящи важни събития, отбелязва ZDF. Медията припомня, че същото се случи преди срещата на върха за мир през юни, която се проведе в Швейцария - в навечерието ѝ Путин представи собствените си условия за започването на мирни преговори.

Три месеца след срещата в Швейцария се настоява все по-силно за полагането на дипломатически усилия. Това, че Русия отправя смесени сигнали, вероятно е част от сметките на Кремъл. В началото на септември Путин принципно демонстрира готовност за разговори, но тази седмица позицията на Кремъл се преобърна.

Сега постоянно се говори за победа - както от страна на Зеленски, така и от Кремъл. Германската медия припомня, че в сряда руският външен министър Сергей Лавров каза: „Те друг език не разбират. Ние ще спечелим. Няма никакво съмнение“. В същия дух бяха и думите на хардлайнера и бивш президент Дмитрий Медведев, който написа в Телеграм следното: „Никакви преговори, докато врагът не бъде победен напълно“.

Ядрените заплахи на Кремъл

В Ню Йорк Украйна притиска Запада с дебата за използването на оръжия с голям обсег срещу цели на руска територия, а Путин отвръща с ядрени заплахи.

Маргарете Клайн споделя следното мнение пред ZDF: „Целта на Путин е най-вече да всее страх у ръководствата и народите на западните държави, за да попречи на по-нататъшната военна подкрепа и най-вече на възможностите на Украйна да продължи да нанася въздушни удари срещу цели на руска територия“.

Но дали планът на Кремъл ще успее? Това ще се разбере в течение на посещението на Зеленски в САЩ, пише ZDF. Но едно е ясно: играта на Путин със страха ще продължи, заключава германската обществено-правна медия.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини