Защо воюват Израел и Хизбула

Конфликтът им доведе до смъртта на хиляди хора само за седмица. Израел уби лидера на Хизбула и каза, че е готов да отблъсне групировката „по въздух, вода и земя“. Хизбула, на свой ред, продължава да изстрелва ракети срещу Израел. Но тази вражда не е отскоро. Защо воюват Израел и Хизбула?

Плащате си билетчето, минавате през входа. Турът ви започва с гласа на Хасан Насрала – лидерът на Хизбула, убит само преди дни. В голяма кино зала първо ви прожектират кратък филм, в който той разказва за битките и целите на своята организация.

Да, това е музей, но той е посветен на съвременни събития.

След като чуете Насрала, ви пускат на разходка в целия мащабен комплекс. Първо, пред очите ви изниква ров с пленени израелски танкове, израелски картечници, войнишки каски. Следва виеща се пътека сред храсти и дървета, по която стигате до укрития за изстрелване на ракети, а накрая имате възможност да видите и автентичен бункер, изсечен в скалата.

Добре дошли в „Туристическия мемориал на съпротивата“, пропагандния музей на Хизбула. Той е открит през 2010 г. и е част от информационната война между ливанската шиитска групировка и Израел.

Част от пропагандния музей на Хизбула в южния ливански град Млита, на 50 километра северно от границата с Израел.

Хизбула не е обикновена органзиация. Тя е обявена за терористична от САЩ, а Европейският съюз разглежда като терористично въоръженото ѝ крило, без политическото.

Пропагандната война на групировката с Израел обаче е само един от многото елементи в един смъртоносен 40-годишен конфликт.

В нощта на петък срещу събота Тел Авив ликвидира дългогодишния ѝ лидер Хасан Насрала. Размяната на удари продължава и сега, а израелската армия и групировката са поставени на ръба на пълномащабна война. Но това не се случва за първи път.

Кога и как започва конфликтът между Израел и Хизбула? Защо продължава толкова дълго? В следващите редове ви даваме отговорите – с помощта на само 4 ключови дати.
Жена чете Корана на предполагаемото място на убийството на лидера на Хизбула Хасан Насрала в южните предградия на Бейрут, 29 септември 2024 г.

1982 г. Как започва всичко

Корените на конфликта се крият в края на 70-те и началото на 80-те години. Тогава в Ливан, който граничи на юг с Израел, се води гражданска война.

В нея участват и някои палестински групи. В тези години те използват Ливан като база, от която да развиват дейността си – срещу Израел и за освобождаване на палестинските територии.

В това число влизат и атаки срещу Израел, които палестинците, включително Организацията за освобождение на Палестина (ООП) на Ясер Арафат организират от Ливан.
Ясер Арафат, лидер на Организацията за освобождение на Палестина, на пресконференция в Женева, 1988 г.
В отговор на такива атаки израелската армия нахлува в Ливан два пъти - през 1978 и 1982 г.

При втората инвазия армията дългосрочно окупира Южен Ливан, като казва, че това е нужно, за да се гарантира сигурността на Израел.

Някои мюсюлмански групи обаче виждат в това опит за окупация на нови „мюсюлмански земи“. Така въоръжени групировки на мюсюлмани шиити с помощта на Иран се обединяват в обща формация, наречена Хизбула.

Тя си поставя за цел да изгони израелските войски от ливанската територия, както и да заличи държавата Израел. Според тях тя е нелегитимна и няма право „да съществува“.
Членове на палестинската паравоенна групировка Хамас

Втората ключова година: 2000 г.

През следващите години боевете между Хизбула и израелските сили в Южен Ливан стават все по-чести. Групировката започва нещо като партизанска война, а членовете ѝ са обучавани и въоръжавани от Иран. Иранската връзка е ключова, но за нея ще споменем малко по-късно.

През 1992 г. е убит тогавашният лидер на организацията Абас ал-Мусауи, а Хизбула обвинява израелските сили.

През 1994 г. при самоубийствен бомбен атентат срещу еврейски център в Буенос Айрес, Аржентина, са убити 85 души. Израел обвинява Хизбула, че стои зад терористичния акт.

Мъж върви сред развалините, останали след избухването на бомба в сграда на аржентинската еврейска общност в Буенос Айрес, 18 юли 1994 г.

Развръзката идва през 2000 г., когато след 18 години окупация на Южен Ливан израелската армия се оттегля. Хизбула си приписва заслугата, като твърди, че това е извоювана от нея победа.

С оттеглянето на израелските сили настъпва ключов момент – с него шиитската групировка е поставена пред въпроса дали да продължи въоръжената борба или да остави оръжията. Въпреки че част от членовете и поддръжниците им тогава са против, лидерите на Хизбула избират първото.

Те казват, че една малка територия - на границата между Израел, Ливан и окупираните от Израел Голански възвишения - все още е под израелски контрол и според тях трябва да бъде възвърната.

Войната през 2006 г.

Така размяната на удари продължава, като напрежението ескалира през 2006 г. Тогава Хизбула отвлича двама израелски войници, а в отговор Израел нахлува на ливанска територия.

Избухва война, която продължава 34 дни и отнема живота на около 1000 цивилни ливанци и няколко десетки цивилни израелци.

Разрушен мост в Бейрут след израелска атака, 14 юли 2006 г.

Дори и след откритата война обаче Хизбула не е дългосрочно омаломощена и продължава атаките си.

През всичките тези години обаче групировката е обвинявана и в това, че атакува евреи по целия свят в организирани от нея терористични актове.

Един от тях се случва през 2012 г. в България, когато бомба избухва в автобус с израелски туристи на летището в Бургас. Шестима души бяха убити. МВР обяви, че зад атентата стои именно Хизбула, но 12 години по-късно извършителите все още се издирват.
Гледката от летище Сарафово миг след терористичния акт на 18 юли 2012 г.
Самата Хизбула не поема отговорност за атентатите, но бившият ѝ лидер многократно, включително и през последните месеци, определяше Израел като основен враг и унищожаването му като основна цел.

2023 г. Ролята на Иран

През всички тези години Хизбула е финансирана, обучавана и подпомагана от ислямисткия режим в Иран. Иран е предимно шиитска страна, за разлика от повечето останали мюсюлмански държави, в които населението е предимно от сунити.

Ислямисткият режим използва именно тази религиозна връзка като основа на отношенията си с шиитите от Хизбула. Освен това идеологията на иранските ислямисти определя Израел като свой основен враг и проповядва неговото унищожение.

Заради тази силна връзка както Израел, така и международни анализатори гледат на Хизбула като на иранско прокси – или разклонение, което служи за инструмент за целите на Техеран.
Жена преминава край плакат с ракети, носещи емблемата на Ислямска република Иран, Техеран, 15 април 2024 г.
Иран подкрепя и друга групировка – Хамас, която е обявена за терористична от ЕС и САЩ. Когато преди година Хамас нападна Израел, Хизбула усили атаките си. Тя каза, че действа в солидарност с палестинците.

Но само през последните няколко седмици ливанската шиитска организация претърпя сериозни щети. Десетки нейни членове бяха убити при експлозии на техни пейджъри и радиостанции – операция, за която те обвиниха Тел Авив.

Последваха масирани ракетни атаки, при които беше убит лидерът Хасан Насрала и множество негови високопоставени командири. Размяната на удари продължава и към момента, а израелската армия каза, че е готова да отблъсне групировката „по въздух, вода и земя“.

 

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини