„Мозайка от взаимоотношения“ разплитаха славейковци в Румъния

Петима десетокласници и един ръководител от СУ „П. Р. Славейков“ се завърнаха от участие в проекта по международната програма “Еразъм+”  в Алба, Румъния. Темата на проекта бе “Мозайка от взаимоотношения“. Младежкият обмен бе първи по рода си за четирима от българските участници и обогати знанията им, и предостави шанса да се запознаят с различни образователни системи и методи на работа.

Едни от основните дейности, с които се запознаха учениците Мария Муканова, Ванеса Кехайова, Микаела Узунова, Хабиб Садък и Атанас Димитров в рамките на проекта, са работа в екип, взаимно доверие, опит в дискусии и разговори. Сесиите им предоставят възможността да разработят съвместни решения на проблемите, с които се сблъсква младежите в своите общности.

В допълнение към програмата, славейковци имат възможността да се запознаят с културата на останалите държави – участници в реализацията на проекта: Испания, Латвия, Турция и Румъния. Получените знания, новите контакти и положителният опит славейковци ще покажат в училищната среда. Само след два дни предстои представяне на проекта пред техните съученици в актовата зала на училището.

Водеща организация при реализацията на проекта „Мозайка от взаимоотношения“ е IPTA (Association of Ideas and Projects for Active Youth) с българския партньор “Ecological manifesto - ManEco” в партньорство с кърджалийското сдружение “Родопея - Балканика”.

„С удоволствие искаме да споделим за нашето международно участие по програмата Еразъм+ в Румъния. Този културен обмен обогати нашите знания и ни предостави уникалния шанс да се запознаем с различни образователни системи и методи на работа. Разгледахме различни кътчета и забележителности, опитахме вкусотии от всяка една държава и научихме повече за традициите на страната. Тези моменти на културно обогатяване допълнително засилиха нашата мотивация да продължим да участваме в международни проекти и да изграждаме дългосрочни приятелства. Участието ни в този проект по Еразъм+ в Румъния беше изключително ценно както за нас така и за всички останали. Получените знания, новите контакти и положителният опит ще ни помогнат да приложим наученото в нашето ежедневие и не само. Благодарим на всички организатори и участници за споделените моменти и съвместната работа. Очакваме с нетърпение бъдещи проекти и нови възможности за работа по програмата Еразъм+.“, споделят с ентусиазъм младежите.

Ръководителят на групата Марияна Янева разказва: „Този проект ни предостави нови хоризонти, успяхме да се докоснем до холистичния метод на комуникация. Смело можем да кажем и да искаме този метод да навлезе в учебния процес, като нова дисциплина. Това ще ни бъде много полезно за нашето себепознание. Чрез иновативни игри се научихме се да определяме и пазим нашите лични граници. Станахме по-толерантни. Научихме се, че да вземеш, значи да дадеш два пъти повече, също чрез иновативен метод.“

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини