Кои напитки увеличават риска от инсулт?

Хората, които искат да се предпазят от инсулт, трябва да пият вода и да ограничат консумацията на плодови напитки. Това е основният извод от глобален преглед, според който тези, които пият повече от четири чаши кафе на ден или газирани и плодови напитки, са изложени на по-висок риск от инсулт.

Макар че високото кръвно налягане е най-важният рисков фактор, рискът от инсулт може да бъде намален и чрез здравословен начин на живот. Това включва спазване на здравословен хранителен режим и извършване на редовна физическа активност, казват авторите на проучването.

Специалистите съветват хората да избягват или да сведат до минимум консумацията на газирани и плодови напитки и да помислят за преминаване към вода вместо тях.
В изследването са участвали почти 27 000 души от 27 държави, а повече от 13 000 от участниците са преживели инсулт в някакъв момент от живота си.
Инсултът е сериозно състояние, при което кръвоснабдяването на част от мозъка е прекъснато поради кръвен съсирек или кръвоизлив. Той е водещата причина за сериозна и дългосрочна инвалидност в САЩ.
Новото проучване свързва газираните напитки, включително тези със захар или изкуствени подсладители, с 22% по-висок риск от инсулт. Освен това рискът рязко нараства при тези, които пият по две или повече такива напитки на ден.
Изследователите отбелязват, че много продукти, продавани като плодови сокове, се произвеждат от концентрати и съдържат консерванти и добавени захари, които могат да увеличат риска от инсулт.
Установено е, че напитките като плодови сокове увеличават вероятността от инсулт с 37%. Рискът се утроява при консумация на две или повече такива напитки дневно, като най-голям риск от инсулт, свързан с консумацията на сокове, има при жените.
Не всички сокове са еднакви обаче. Прясно изцедените плодови фрешове най-вероятно носят ползи, но плодовите напитки, направени от концентрати, с много добавени захари и консерванти, могат да бъдат вредни.
По-рано тази година друго изследване разгледа рисковете, свързани с консумацията на кафе и чай.
Резултатите от проучването са показали, че малки количества кафе не причиняват вреда, но рискът от инсулт нараства с 37% след четвъртата чаша. Пиенето на три-четири чаши черен чай дневно пък намалява риска от инсулт с 29%, а същото количество зелен чай е свързано с 27% по-нисък риск.
За да има ползи от чая обаче, не трябва да му се добавя мляко. Проучванията показват, че то може да блокира полезното действие на антиоксидантите в чая.
Резултатите от изследването за соковете и газираните напитки са публикувани в списание Journal of Stroke, а констатациите за кафето и чая са описани в списание International Journal of Stroke.
Доказано е също, че пиенето на повече от седем чаши вода на ден намалява вероятността от инсулт, причинен от кръвен съсирек.
Инсултът може да се прояви с различни симптоми, които включват внезапно затруднено говорене и разбиране, парализа или изтръпване на лицето, ръцете или краката (обикновено от едната страна на тялото), проблеми със зрението, силно главоболие и загуба на равновесие или координация. По данни на Световната здравна организация в световен мащаб всяка година около 15 милиона души получават инсулт, като 5 милиона от случаите завършват фатално, а други 5 милиона остават с дълготрайни увреждания. Инсултът е втората водеща причина за смъртност в света и една от основните причини за дългосрочна инвалидизация.

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини