Следовател работил по версията за отравяне на Алексей Навални, но бързо охладили ентусиазма му

Следователят Александър Варапаев е работил първоначално по версията за отравяне като причина за смъртта на критика на Путин - Алексей Навални, следва от материалите от проверката, цитирани от Център „Досие“.

Журналистите са публикували и копия на документите от разследването в канала си в Телеграм.

Материалите от разследването на смъртта на Алексей Навални, с които е разполагала Всесъюзната ЧК-ОГПУ, показват, че въз основа на обстоятелствата по смъртта на политика следователят първоначално е работил по версията за отравяне като основна. Взети са огромен брой натривки: от ръцете на всички затворници, с които Навални е могъл да има контакт; от ръцете на персонала на колонията; от дръжките на вратите и масите, които Навални е докосвал; от предметите в стаята за свиждане и килиите, в които е бил Навални, и т.н.

От затворниците и служителите на колонията са взети и части от ноктите на ръцете. Иззета е цялата храна, с която са хранени затворниците. В специални епруветки са събрани дори проби от снега в двора за упражнения.

При назначаването на експертизата следователят Александър Варапаев подчертава, че е необходим специалист „със специални познания в областта на химията“. Бързо обаче, сякаш с едно щракване на мишката, както експертите, така и разследващият екип внезапно прекратяват работата по версията за отравяне и се съсредоточават изключително върху търсенето на различни „болести“ на Навални почти от детството му (отправени са искания за изземване на медицински документи от всички места на пребиваване на Навални от раждането му). Нищо „фатално“ или хронично не беше открито, така че причините за смъртта на Навални се превърнаха в набор от печати в официалните документи, коментират от центъра.

По данни на „Досие“ разследващите са иззели общо 75 предмета от колонията. В материалите на Следствения комитет се съдържат шест различни варианта на постановлението за отказ да се образува наказателно производство - последният, издаден през юли, е коригиран поне два пъти.

Първата версия, в която подробно са описани симптомите на Навални и обстоятелствата на смъртта му, не е била предоставена на семейството на политика. Роднините на Навални получили втората версия, която съдържала много по-малко подробности, твърдят журналистите.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини