Изложба на уникални космически снимки гостува в Хасково

На 9 октомври 2024 г. от 14:00 ч. в Централното фоайе на Младежки център – Хасково ще бъде открита изложба с първите изображения на космически обекти, заснети с новия 1,5-м телескоп в НАО Рожен.

Изложбата гостува в Хасково по покана на Астрономическата обсерватория към ОП „Младежки център“. Тя се провежда в Международната седмица на астрономията (7-13 октомври 2024 г.), Международната космическа седмица (4-10 октомври) и Глобалния проект на Международния астрономически съюз „100 часа Астрономия“.

Сред впечатляващите кадри в изложбата са снимки на планетата Юпитер и на звезди,мъглявини, галактики, звездни купове и образувания от междузвезден газ и прах като известните „Стълбове на сътворението“ в мъглявината Орел на съзвездието Змия. Автор на фотографиите е астрономът от Института по астрономия гл. ас. д-р Милен Минев, а обработката им е осъществена от астронома Емил Иванов, който е и известен оперен изпълнител.

Непосредствено след откриването на изложбата авторът на снимките гл. ас. д-р Милен Минев ще разкаже за „Изкуството да заснемеш тайните на Вселената“. Новият 1,5-м телескоп на Рожен е най-новата придобивка на учените от Института по астрономия с НАО – БАН. Неговото изграждане продължи близо две години, а официалното му откриване се състоя на 1 юли 2023 г. Пускането му в експлоатация отбеляза най-успешния етап на проекта РАЦИО, финансиран по Националната пътна карта за научна инфраструктура (2020-2027), координирана от МОН.

От годината на своето създаване – 1981, до днес Националната астрономическа обсерватория в Рожен запазва водещата си позиция на научно-изследователски и образователен център в Югоизточна Европа. Това развитие ще продължи със завършването през 2025 г. на първата българска станция на паневропейския радио телескоп LOFAR и свързването й към останалите 53 станции, които са разположени в различни европейски държави.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини