Как да заменим безплатно стария си отоплителен уред с нов

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Иво Желев е роден през 1970 година в София и ръководи Грийн Еър ДЗЗД – изпълнител на техническата помощ за набиране на заявления по проекта за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Асеновград. Магистър по социология от СУ „Св. Климент Охридски“. Собственик и управител на една от водещите български изследователски и консултантски компании – „ЕСТАТ“, специализирана в проучванията и анализите за нуждите на публичния сектор. Бивш заместник директор на Националния център за изучаване на общественото мнение при Народното събрание и БАН. През 90-те години е работил като журналист във вестниците „Континент“, „Пари“ и „Банкеръ“. Ръководител на десетки проекти в областта на социално-икономическото развитие и обществените нагласи.


  1.  Бихте ли ни разказали малко повече за методологията на изпълнение на програмата?

Целият процес преминава през няколко основни етапа, а именно: подаване на заявления за кандидатстване, проверка на заявените данни и приемане на документите, извършване на физически огледи от технически екипи в домакинствата, подписване на договор, демонтаж и предаване за рециклиране на старите уредите на дърва и въглища и монтаж на новите екологични уреди за отопление.

За домакинствата първата стъпка е да подадат заявление за кандидатстване. Заявленията могат да се подадат в открития офис на проекта, в сградата на Народно читалище „Родолюбие-1873“, ет. 2, стая 5. Заявления могат да се подават и напълно електронно (през таблет или смартфон), както и да бъдат изпращани по имейл. При подаване на документи по мейл, те трябва да са попълнени, подписани и сканирани във формат pdf. След проверка за пълнота на документите, кандидатът получава идентификационен код на подаденото Заявление. Откакто сме стартирали набирането на заявленията, за близо четири месеца, от началото на месец юни, сме набрали близо 700 заявления.

През месец октомври ще започнат и физическите огледи на домакинствата. Наши екипи ще извършват физически оглед на сградата, на жилището и на използваните отоплителни устройства на твърдо гориво, за установяване на техническите параметри и валидиране приложимостта на заявения вид алтернативно отопление. Обследването на място ще включва попълване на технически карти за валидиране на декларираните данни при кандидатстването, както и консултация за приложимостта на заявения вид алтернативно отопление.

След извършване на физическите огледи, ще започне поетапно подписване на договорите с одобрените кандидати. Последният етап е демонтажът на старите и монтажът на новите отоплителни устройства в жилищните имоти.

Какво е особеното - старите печки следва да се върнат безвъзмездно. Тези стари уреди не могат да бъдат запазени от домакинствата, за да се използват след време или да се монтират в друго жилище. Те ще бъдат демонтирани и предадени за рециклиране, а средствата ще бъдат инвестирани в зелени мерки в община Асеновград.

След смяната на отоплителните уреди в домакинствата, ще бъдат извършвани проверки за срок от 2 или повече години, съобразно условията на сключения договор. С проверките ще се гарантира, че в жилищния обект е наличен новият тип отопление и не се използват дърва и/или въглища и че крайният потребител използва новия тип отопление с грижата на добър стопанин.

Важно е да се отбележи, че няма краен срок за кандидатстване по проекта. Приемът на заявления ще продължи през целия период на изпълнение на проекта или до изчерпване на наличния финансов ресурс.

2.    Колко време трае целият процес, от кандидатстване до монтаж на новия отоплителен уред?

Трудно ми е да отговоря на този въпрос и да посоча конкретни времеви хоризонти с оглед на това, че все още нямаме сключени договори с конкретни изпълнели за доставката и монтажа на новите устройства, както и за демонтажа на старите уреди. Трябва да имаме предвид, че това е доста сложен проект, с множество изпълнители по различните предвидени дейности.

Очакваме реалната доставка на първите топлителни устройства да се случи следващата година, а именно - през пролетта на 2025 г. да имаме вече първите сменени отоплителни уреди.

3. С какви уреди ще бъдат заменени старите отоплителни уреди?

Предвижда се да се доставят, монтират и въведат в експлоатация климатици и термопомпи, отоплителни устройства за битово отопление на пелети (топловъздушни камини, камини с водна риза, водогрейни котли), както и да се доставят и монтират и радиатори, там където е необходимо.

4. Какви са изискванията и кой може да кандидатства по програмата?

Могат да кандидатстват всички жители на града, както и от селата в община Асеновград, които се отопляват на дърва и/или въглища и са собственици на съответните имоти. Допустимите кандидати мога да се обобщят в следните основни групи:

  •     Физически лица (домакинства), собственици или съсобственици на имот с жилищно предназначение в едноетажни или многоетажни жилищни сгради, в който имот за отопление се използват уреди (печки, котли, камини и др.) с дърва и/или въглища.
  •     Юридически лица, собственици или съсобственици на имот с жилищно предназначение в едноетажни или многоетажни жилищни сгради, в който имот за отопление се използват уреди (печки, котли, камини и др.) с дърва и/или въглища.
  •     Кандидати, чийто имот е разположен в регулационните граници на община Асеновград.
  •     За кандидати, желаещи да преминат към цялостно отопление на жилищата си с камина на пелети с водна риза, пелетен котел или термопомпа въздух-въздух – да изградят за своя сметка отоплителни инсталации и други връзки, ако нямат изградени такива.

Собствеността/съсобствеността се доказва с нотариален акт или друг документ, удостоверяващ собствеността/съсобствеността върху имота. Обстоятелството се декларира на етап кандидатстване, а се удостоверява  чрез представянето на документи след одобрение и преди сключване на договор с Община Асеновград за подмяна на уредите. В случай, че кандидатът е съсобственик на имота, е необходимо писмено съгласие от другите съсобственици на жилището.

5. Каква е предвидената продължителност на живота на новите отоплителни уреди?

Ако говорим например за климатици, една климатична система, ако е добре поддържана, тя ще работи за вас дълго време. Климатиците могат да издържат безпроблемно 10-15 години. Новите отоплителни уреди са заложени да бъдат с най-високия клас на ефективност и ще се отблагодарят многократно в дългосрочен план. Предвидена е стандартната гаранционна сервизна поддръжка, съгласно гаранционния срок на производителя, не по-малко от 24 месеца, считано от подписване на протокола за доставка и монтаж.

6. Какви са отзивите на кандидатствалите хора по програмата дотук?

Отзивите към момента са положителни и очаквам интересът да се повиши с настъпването на новия отоплителен сезон, когато темата за замърсяването на въздуха отново ще стане актуална за жителите на общината. За мен е естествено всички да се интересуват от безвъзмездното финансиране и хората да искат да подменят по този начин старите отоплителни уреди на дърва и въглища и да се монтират нови и по-ефективни отоплителни уреди. Вярвам, че проектът за по-чист въздух ще доведе до положителни промени и допълнителен комфорт в отделните домове и в общината като цяло, тъй като на отоплението с битово гориво се дължат 85% от фините прахови частици, които са основният замърсител на въздуха.

 

 

Видеа по темата

Последни новини