Стотици нидерландци изгоряха в криптопирамида

Стотици, а може би и хиляди, нидерландци са загубили пари в пирамидална схема за криптовалута. „ОмегаПро“  е обещавала огромна възвръщаемост на инвестициите и е въртяла милиарди евро, докато пирамидалната й схема не се е сринала, съобщава нидерландският вестник „Де Телеграаф“.

Фирмата е основана през 2019 г. на островите Сейнт Винсент и Гренадини. Централата й е в Дубай. Ръководи се от германеца Дилавар С., американеца Майк С. и шведа Андреас С. Компанията търгува на форекс пазара с криптовалута.

Много нидерландци са примамени да инвестират значителни средства в пирамидата през 2022 г. Някои чули от познати, други - на специално организирани събития, включително Турция. „ОмегаПро“ обещавала алгоритъм, който може да направи огромни печалби на пазара. Но след като привлича 3 млн. инвеститори по цял свят, печалбата от около 4 млрд. евро изведнъж изчезва. В края на 2022 г. „ОмегаПро“ обявява, че е станала жертва на хакерска атака. Сайтът престава да е активен, а инвеститорите губят достъп до портфейлите си. Главните герои също потъват вдън земя. Според „Телеграаф“, цялата работа се оказва класическа Понци схема, в която първите инвеститори плащат с депозитите на следващите.

Няколко месеца по-късно Андреас С е арестуван в Турция (той има и турско гражданство). Властите конфискуват няколко компютъра и 32 „студени“ портфейла, които не са свързани с интернет. С. отказва да предостави паролите, но според „Телеграаф“ разследващите успяват да проследят движения на криптовалута за над 160 млн. евро.

Абдулгафар М. от Нидерландия, който успява да привлече много хора към схемата и често се появява на промоционалните й материали, е подал жалба до турските власти. Според тази жалба, той е изгубил 7 млн. долара в пирамидата. Хиляди други пострадали също са завели дела. Адвокатът на Абдулгафар М. твърди, че той е жертва като всички останали. „Понеже истинските престъпници избягаха с парите, сега моят клиент се оказва изкупителна жертва“, твърди защитникът му.

Според част от ужилените обаче вероятно става дума за спор как да се делят парите. Те сочат социалните профили на М., където още се виждат промоционални материали на „ОмегаПро“. М. в момента живее в Дубай.

Други 12 пострадали са завели отделен иск срещу десетима граждани на Нидерландия, сред тях и М., и неговият син. „Става дума за много сложна игра“, твърди адвокатът на тази група пострадали. Престъпникът да се представя за жертва е номер, стар колкото света, допълва той. Държавното обвинение е потвърдило, че е получило жалбите и проверява случая.

Според различни сведения инвестираните суми достигат до четвърт милион евро. Сега хората разпродават имоти, говори се дори за случаи на самоубийства.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини