Надпреварата за Африка: новите амбиции на Ердоган

Турция се утвърждава като ключов партньор за няколко африкански държави. Паралелно с износа на оръжие растат и турските инвестиции в Африка. Какво се опитва да постигне Анкара?

Стратегическите опити на Турция да разшири влиянието си в Африка наскоро доведе до нови проекти в Сомалия, където Анкара иска да проучи офшорни петролни находища и планира да подобри военното сътрудничество с нов полигон за изпитания на ракети. Откакто стартира политиката си за африканска инициатива през 1998 г., Турция има за цел да засили търговските, дипломатическите и свързаните със сигурността връзки с черния континент.

Турското правителство влага „много енергия и амбиция“, за да постигне икономическите си цели в рамките на политиката, казва Волкан Ипек от частния университет „Йедитепе“ в Истанбул и добавя, че стратегията е насочена към засилване на търговията и насърчаване на споразуменията за свободна търговия с тези страни.

Растящ пазар

През последните две десетилетия Турция увеличи броя на своите посолства в Африка от 12 през 2002 г. на 44 през 2022 г. Турските авиолинии вече обслужват маршрути до 62 африкански дестинации, а 38 африкански държави са открили свои посолства в Анкара.

Нарастващото влияние на Турция на континента се отразява в нарастващите търговски обеми, които от 4,85 млрд. евро през 2003 г. нараснаха до над 41 млрд. долара през 2022 г., преди да спаднат до 37 млрд. долара през миналата година. Това, което инвеститорите от Турция намират за най-привлекателно, е младото население на Африка и нарастващото търсене на стоки, които обещават големи икономически ползи. Но инициативите на Турция трябва да се конкурират с проектите, стартирани от Китай, Русия и арабските страни от региона на Персийския залив, които също се стремят да увеличат влиянието си в Африка.

Волкан Ипек смята, че Африка се превръща в „голям пазар“, тъй като растящите ѝ икономики „предизвикват толкова голям интерес, че Турция неизбежно се чувства длъжна да участва в тази надпревара“.

Тъй като пиратството все още е проблем край бреговете на Сомалия, Турция ще охранява проучвателните си дейности с военни кораби  Снимка: Indian Navy/AP/picture alliance


Врата към нови енергийни пазари

През юли турският министър на енергетиката Алпарслан Байрактар подписа със Сомалия т.нар. споразумение за проучване и добив на въглеводороди, което предоставя на Анкара изключителни права за проучване и добив на нефт и газ в три блока край сомалийския бряг.

Сохбет Карбуз, директор на отдела за въглеводороди и енергийна сигурност в базирания в Париж мозъчен тръст „Средиземноморска обсерватория за енергетика и климат“, разглежда партньорството за проучване като „стратегическа стъпка“ за осигуряване на енергийните доставки за Турция. Страната е зависима от вноса на суровини - 74% от нейните енергийни потребности се осигуряват с внос от чужбина, поради което Анкара се стреми да диверсифицира енергийния си сектор. Понастоящем страната все още внася огромни количества тръбопроводен газ от Русия, Азербайджан, Алжир и Иран и купува втечнен природен газ от САЩ, Египет, Русия, Франция и Нигерия.

Неизпълнени цели и слаби партньори

Колкото и амбициозна да изглежда стратегията на Турция за Африка, страната упорито не успява да постигне целите си за обем на търговията с Африка от 50 млрд. евро годишно. Толкова трябваше да достигне търговският стокообмен още през 2012 г. - четири години след като Африканският съюз обяви Турция за „стратегически партньор“. През 2021 г. президентът Ердоган дори завиши обема на 75 млрд. долара, без обаче да посочва срокове за постигането на тази нова цел.

Уфук Тепебаш от Центъра за африкански изследвания към Базелския университет, казва, че поставянето на цели е едно, но е по-важно „да се определи потенциалът на страните и да се диверсифицират търговските партньори“.

В рамките на договореното двустранно венно сътрудничество сомалийски войници се обучават в турската военна академия в МогадишуСнимка: Sadak Mohamed/AA/picture alliance

Досега Турция е подписала споразумения за свободна търговия само с четири африкански държави - Тунис, Египет, Мароко и Мавриций. Сомалия и Судан все още получават предимно турска помощ за развитие, а двустранното сътрудничество е съсредоточено главно върху тесните религиозни и исторически връзки на Турция с двете страни. Ето защо Тепебаш призовава Анкара да „анализира правилно“ при избора на своите африкански търговски партньори. „Потенциалът на Сомалия и Судан по отношение на търговията е много слаб. Ако бяха предпочели да подкрепят Етиопия, Танзания и Кения, вероятно щяха да получат по-голяма търговска възвръщаемост“, казва Тепебаш.

Сигурност срещу инвестиционни проекти

Турция се утвърждава и като ключов партньор в областта на сигурността за няколко африкански държави. Според данни, публикувани от Института за изследване на мира СИПРИ в Швеция, Турция се е превърнала в четвъртия по големина доставчик на оръжие за Африка на юг от Сахара, благодарение на продажбите на бойни хеликоптери на Нигерия и учебни самолети, както и на безпилотни летателни апарати „Байрактар“ на няколко африкански държави.

Освен че продава оръжия на Африка, Турция е започнала и мащабни граждански инвестиции там. Според министъра на търговията Йомер Болат през последните няколко десетилетия са завършени общо 1864 проекта, като турските инвестиции възлизат на 85,4 млрд. долара. Въпреки това турските компании се борят да се конкурират с китайските фирми, особено при осигуряването на необходимото финансиране на големи проекти, казва Тепебаш.

Само през 2023 г. китайските инвестиции в Африка са достигнали общо 282 млрд. долара. За сравнение, досегашните инвестиции на Турция са около 10 млрд. долара. Волкан Ипек смята, че ангажираността на Турция в Африка изостава от тази на Русия в политическо отношение и от тази на Китай в икономическо отношение.

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини