Бальо Балев представи книгата си пред първомайска публика

Изображение 1 от 3

    Пред първомайска публика беше представен романът на Бальо Балев „Любовникът на Фердинанд и Мария Луиза“.

    Във фоайето на читалище „Св.св.  Кирил и Методий“ имаше много гости – читатели, самодейци и приятели на автора от село Градина.

    Професионален и задълбочен анализ на творбата направи Георги Ангелов – издател на електронното списание „Литературен свят“ – поет, писател, журналист, автор на 22 книги и отличен с множество награди.

    Той се присъедини към твърдението на литературния критик Иван Христов и нарече  „Любовникът на Фердинанд и Мария Луиза“  „значима публицистична книга и ценен влог в документалистиката ни“.

    Книгата на Балев е  своеобразно и задълбочено журналистическо разследване на политическото дело Анна Симон след нейното убийство на 9 март 1897 г.

    Авторът полемизирайки с Виолета Мълнева стига до извода, че убиецът на Симон е Дечко Бойчев и неговите помагачи.

    Книгата има и подзаглавие „Делото Анна Симон“

    Благодарение на този труд, 127 година след убийството на Симон, гробът ѝ в село Добри дол е осветен на 2 октомври, тази година.

    Ангелов направи преглед на документалния жанр  в Първомай като започна от книгата на Благой Кузмов за Спилко Тилев и стигна до творбите на Кръстьо Кръстев.

    „За съжаление публицистичните и документални книги не са любими на българските издателствата, защото им липсва политкоректност“, каза още Ангелов и поздрави издателство „Екобилан“ за смелостта да издаде тази книга. Тя, според него, е за „феодално-монархическата система на Фердинанд, на която ако обществото беше реагирало, можеше да не се стигне до Междусъюзническата война и България да не изгуби позицията си на субект.“

    Бальо Балев беше поздравен от домакините от читалище „Св.св. Кирил и Методий“ и от секретаря на общината Анна Николова. След тържествената част почитатели и читатели също го поздравиха и взеха автографи.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Още новини

    Последни новини