Галин Стоев: Схемите в театрите са чудовищни, а цялата картина – още по-зловеща

„Чудовищните схеми“, които наблюдаваме в културните институти напоследък са резултат от дългогодишни „полулегални практики, известни на всички, които имат връзка с този тип дейност“. Това мнение изрази театралният режисьор Галин Стоев  в ефира на БНР във по повод скандалите за източване на средства в театрите в Разград и Смолян.

Стоев подчерта, че говори за практики „в сивата зона“, съществуващи от десетилетия заради зле оформените разпоредби, по които се организира театралната дейност в България.

„Разбираме, че пари за култура има, но те не отиват там, където би трябвало“, заяви той.

„Шокът беше голям. Срамът също беше голям заедно с притеснението, че отсега нататък, каквото и да кажа, съм част от това съсловие. Легитимността на това съсловие е много силно оспорена от този скандал.", каза режисьорът.

Засегнатите от скандала театрални директори той определи като „бушони, които ще изгърмят“, без дълбокият проблем да бъде решен.
Схема - брак по сметка

„Брак по сметка с много съмнителни художествени резултати“ – така Стоев описа практиката частни трупи да правят представления с „мечки“ (б.ред. така наричат театралните звезди, чиято известност гарантира пълна зала) в държавни театри извън София.

Основното финансиране, което културните институти получават, идва от държавата под формата на субсидия. Размерът ѝ зависи от броя на продадените билети (държавата плаща между 3 и 5.50 лева за всеки лев от приходите на театрите при продажба на билети с цена до 30 лева).

Пари по тази линия обаче театрите могат да получат само за собствените си продукции или съвместни продукции, при които поне 50% от участниците в театралния продукт трябва да бъдат назначени на щат в конкретния културен институт.

Позната схема е театър от по-малък град да назначи големи имена от българската театрална сцена – „мечки“ - в състава си, за да може да получава субсидия върху продадените билети за представления, които актьорите изнасят под шапката на частна трупа.

По думите на Галин Стоев, тези театри са принудени да постъпват така, защото знаят, че само така ще покрият нормативите и ще продадат достатъчно билети, за да получат от Министерството на културата субсидията, необходима за издръжката им.

„Липсва културна политика в театрите в провинцията, която да помогне в тях да се инжектира живот и работата им да бъде остойностена, така че те да не играят втори цигулки на въпросните „мечки“, които сами по себе си играят в много лоши представления“, отбеляза режисьорът.
Зловещата голяма картинка

По думите му случващото се в театрите е „умален вариант на всичко, което се случва в държавата“. Според режисьора разгласяването на скандала тъкмо сега има за цел да хвърли прах в очите „и да прикрие други безобразия, които се случват пред очите ни, под носа ни в момента“.

„Ако няма реакция, това значи, че сме приключени като държава, като нация. Този скандал е абсурден, чудовищен, грозен, позорен, но това всъщност е един почти безобиден аспект на всичко, което се случва в държавата. Където и да се поровим, излиза нещо изключително нелицеприятно за гледане – няма нормалност. Този скандал е една дантела от цялата картина. Цялата картина е много по-зловеща“, заяви Стоев.

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини