Войната в Украйна: когато ти отнемат даже и съня

От началото на руската инвазия животът на украинците се е променил драматично - те са напълно изтощени от неспирните руски атаки, включително заради недоспиване. АРД разказва как се отразява това на хората и бизнеса.

Валентина Масниченко е млада и амбициозна професионалистка - собственичка е на студио за татуировки в Киев и за нея работят няколко татуисти. Всъщност тя е родом от Крим, който повече от 10 години е под руска окупация. Тя се мести в Киев като самотна майка и гради всичко съвсем сама, разказва АРД. Валентина изглежда чудесно, въпреки че спи само по един-два часа заради постоянните сирени за въздушно нападение, пише АРД в свой репортаж от Киев.

Така е почти всяка вечер. Сирените зазвучават, а после противовъздушната отбрана се задейства и започва да сваля дроновете, насочени срещу украинската столица. Ако пък става дума за ракети, шумът е много по-голям - чува се из целия град. Това е ежедневие за украинците.

Страда ли производителността?

80 на сто от клиентите в студиото на Валентина са войници. Когато дойдат за час при татуист, те често заспиват, въпреки болката. Всички са изтощени. Няма статистика за това как умората, причинена от безсънните нощи, се отразява на производителността в Украйна. В студиото за татуировки грешките са видни - Валентина разказва, че един от татуистите в нейното студио също е много изтощен, но се концентрира, така че да не допуска грешки, които не може да поправи.

След сигнал за въздушна тревога: хората в Киев прекарват часове в бомбоубежищата   Снимка: Alina Smutko/REUTERS

Други украинци намират своите начини да си починат поне в някои нощи. Хлиб Вишлински разказва пред АРД, че просто затваря прозореца и включва климатика, за да не чува какво се случва отвън. „Трябва да мога да работя на другия ден“, казва той.

От началото на руската пълномащабна инвазия животът на много украинци в Киев се е променил драматично - те изглеждат напълно изтощени, особено родителите.

Повечето не крият това, но са решени да се справят.

Непрестанните атаки са част от руската военна стратегия. Целта е цивилното население да се изтощи напълно. Ефектът се вижда с просто око - макар че кафенета, ресторантите и бизнесът не спират да работят.

Родителите на малки деца го понасят най-тежко

Олена има дъщеря, която е в началното училище. Двете са били на посещение при детски психолог, научаваме по-нататък от репортажа. Майката споделя пред АРД, че нощите са особено трудни за децата, които не успяват да се наспят, а после изпитват и огромни затруднения да станат и да тръгнат за училище. Нощем семейството се мести в коридора, където е по-безопасно. „Надяваме се да не ни удари, да не влетят отломки“, разказва Олена за руските бомбардировки. „Ако идем до бомбоубежището няколко пъти за една нощ, просто няма как да работим на другия ден“. За да може да функционират поне донякъде, майката и двете ѝ деца все по-рядко слизат в бункерите.

Руските бомби и дронове тероризират цивилното население на Украйна Снимка: Gleb Garanich/REUTERS

Олена е учителка по музика. Разказва, че едва успява да се фокусира, когато е на работа. Изтощението от безсънните нощи оказва огромно влияние. Дъщеря ѝ Ела почти никога не говори, разказва майката. Момичето е във втори клас. „Децата са уморени от този живот“, казва Олена.

Предприемачката Валентина също води шестгодишната си дъщеря да си легне в един килер в апартамента им - причината е, че така ги дели една стена от прозорците. Момичето признава, че се страхува, но после бързо заспива, пише АРД. Майка ѝ обаче остава нащрек - слуша всички звуци от нощното небе над Киев и следи канали в Телеграм, за да знае каква заплаха наближава града им. Това често продължава чак до сутринта. Валентина признава, че след такава безсънна нощ ѝ се налага да вземе успокоително.

Войната е пропита навсякъде в ежедневието на Украйна. И няма как да бъде забравена или игнорирана.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини