Берлин: Без промени в конституцията Северна Македония не може да продължи към ЕС

Вписването на българите в конституцията на Северна Македония е последната стъпка за отваряне на първия преговорен клъстър с ЕС. Това е заявила германският министър на външните работи Аналена Бербок след срещата си с министъра на външните работи и външната търговия на Република Северна Македония Тимчо Муцунски в Берлин, съобщи „Дойче веле“.

Според изданието, цитирано от БТА, на пресконференцията след срещата с Муцунски Бербок е говорила за промените в конституцията на страната като ключова стъпка към началото на преговорите на Северна Македония с ЕС, въпреки че е подчертала, че е за премахване на принципа на единодушие в ЕС, особено по отношение на разширяването.

По думите ѝ правилата в ЕС са решенията да се взимат единодушно и докато тези правила не бъдат променени, това, за което се застъпва, е, че трябва да бъдат спазвани.

„Знаем колко е трудно да се направят конституционни промени в демокрациите и поисках това по време на последното ми посещение в Северна Македония. Но по това време (в страната) имаше предизборна кампания и разбрах, че тази стъпка тогава не е възможна. Сега има избори в България и след това ще има възможност, която трябва да се използва съвместно“, заявила Бербок, цитирана от Дойче веле.

В съобщението на Министерството на външните работи и външната търговия на Северна Македония за проведената среща между двамата министри на външните работи се казва, че акцент в разговорите са били „отличните политически и икономически отношения между двете страни и силното партньорство през последните 30 години от установяването на дипломатически отношения, подкрепата на Германия по пътя на страната към европейска интеграция, както и други актуални теми от сферата на регионалната и европейска сигурност“.

„На срещата и по време на пресконференцията министър Муцунски изрази убедеността си, че деблокирането на процеса на европейска интеграция чрез провеждането на втората междуправителствена конференция и незабавното започване на преговорите не само ще засили европейския дневен ред за реформи в региона, но и ще го направи много по-устойчив на влиянията от трети страни, като подчерта, че деблокирането на нашия процес на европейска интеграция е въпрос от стратегически интерес и за сигурността за региона, и за постоянните ангажименти на ЕС“, пише в съобщението.

Подчертавайки силната подкрепа от Германия и факта, че правителството на Северна Македония постига напредък в процеса на реформи, Бербок е посочила и важността на съдебната реформа, борбата с корупцията и укрепването на върховенството на закона, съобщават още от Министерството на външните работи и външната търговия в Скопие.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини