„Произведените в Швейцария“ часовници на Тръмп: Произходът им е проследен до мол в Уайоминг

Носейки характерния си син костюм и червена вратовръзка, Доналд Тръмп изглежда президентски, докато седи зад бюро от тъмно дърво и подписва официален документ.

Точно в този момент около китката му проблясва злато. Специалният ефект привлича вниманието към целта на появата на бившия президент в краткото рекламно видео: Той продава часовници.

Но не какви да е часовници. Тези часовници, лимитирано издание, са „проектирани за президента“ и носят името Trump. В интернет се промотират с „мощта и прецизността, произведена в Швейцария“, а един модел има шестцифрена цена.

Разследване на CNN за производството и разпространението на часовниците с марката Trump завършва в задънена улица в невзрачен на вид търговски център в малък град в отдалечен северен Уайоминг, недалеч от границата на Монтана.

Там, споделяйки паркинг с редица фирми, включително H&R Block, ресторант за бързо хранене Wendy's, както и „магазин за вейп и коноп“, има невзрачно офис-пространство, което служи като пощенски адрес за TheBestWatchesOnEarth LLC, компанията зад новата линия часовници Trump. В сградата има детска градина, но няма и следа от часовниците, които Тръмп казва, че „ви поставят в много ексклузивен клуб“.

Малко се знае за компанията, която сега работи с републиканския кандидат за президент, включително лицето или лицата зад нея. Подобно на други начинания, които Тръмп стартира, докато се кандидатира за президент, тези часовници са резултат от непрозрачно споразумение, предизвикващо въпроси, на които кампанията му не е отговорила и които не могат да бъдат решени дори чрез почукване на вратата на посочения адрес на бизнеса.

CNN откри десетки други компании, които също твърдят, че адресът е техен, включително отделна корпорация, която продава маратонки с тематика на Тръмп чрез лицензионно споразумение с бившия президент. 

Друга компания, свързана с адреса, има име, което напомня за TheBestWatchesOnEarth LLC. Регистрирана е на същия адрес, под името Kingdom Honey LLC, а в своя онлайн магазин за търговия на дребно, Royal Honey Shop, се срещат и като TheBestHoneyOnEarth. Там се продават продукти от „за подсилване на мъжете" – някои от които Администрацията по храните и лекарствата (FDA) предупреди хората да не консумират, след като се установи, че съдържат лекарството за еректилна дисфункция.

FDA предупреди, че тези предполагаеми „естествени“ нектари могат да взаимодействат неблагоприятно с други медикаменти или да причинят значителни рискове за здравето на хора с диабет и сърдечни заболявания. Освен това FDA написа през 2022 г., „няма медицинско доказателство, че консумацията на този вид мед с билки ще осигури някакво сексуално подобрение или други претендирани ползи“.

CNN не успява да намери документи за пряка връзка между компанията за мед и Тръмп. Говорителят на продавача на мед, Владимир Дмитриев, нарече компанията "с висока репутация“, но отказа да отговори на списък с въпроси. Въпреки, че нито един от въпросите не касаеше Тръмп, Дмитриев каза пред CNN: „Получихме указания от нашето ръководство в САЩ да не се ангажираме с никакви новинарски агенции (по-специално CNN) до след 5 ноември“, който е денят на изборите.

Попитани в последващ имейл, дали компанията има някакви бизнес връзки с Тръмп, те са отговорили, че „не може да предоставят никаква информация или подробности в момента“.

Всички тези корпорации споделят един и същ „организатор“ - Андрю Пиърс, чиято компания служи като регистриран агент за повече подробности относно бизнеса, който Тръмп рекламира в последните седмици от третата си кандидатура за Белия дом.

Представител в офиса на Пиърс в Шеридан, Уайоминг, каза пред CNN, че прекарва по-голямата част от времето си в централата на компанията в Пуерто Рико. Карол Менделсон, главен маркетинг директор на компанията на Пиърс, потвърди в имейл, че те са регистрираните агенти на компаниите, свързани с Тръмп. Но тя каза, че те са създали над 100 000 бизнеса по целия свят и не са имали пряко участие в техните операции.

„За да бъдем абсолютно ясни, регистрираните агенти не носят никаква отговорност за действията на своите клиенти и ние няма да отговорим на никаква допълнителна комуникация по имейл или телефон относно тези компании“, написа тя.

Бащата и бизнес партньор на Пиърс, адвокат Марк Пиърс, каза в телефонно интервю, че не е знаел, че двама от техните клиенти са били в бизнес с бившия президент, докато CNN не се е свързал с него.

Докато по-възрастният Пиърс защитаваше правата на клиентите си, включително производителите на часовници и маратонки Тръмп, да запазят данните си поверителни, той каза, че опитът на бившия президент като бизнесмен трябва да доведе до предпазливост за тези, които се интересуват от закупуването на продукт, който продава.

„Преди да похарчат 100 000 долара за часовник, те трябва да знаят от кого го купуват“, каза той.

Нито кампанията на Тръмп, нито организацията на Тръмп отговориха на подробен списък с въпроси от CNN относно партньорството му с TheBestWatchesOnEarth, включително кой стои зад компанията, как се осъществява сделката и дали той е проверил хората зад новото си бизнес начинание.

Опитите за достигане до TheBestWatchesOnEarth чрез уебсайта, генерираха автоматичен отговор: „Моля, имайте предвид, че може да сме получили голям брой заявки и може да отнеме допълнително време, за да ви предоставим отговор.“

Тръмп печели пари по време на кампанията

Като строителен предприемач в Манхатън със значителна звездна сила, Тръмп отдавна печели от славата си чрез лицензионни споразумения. Десетки сделки през годините доведоха до продукти, вариращи от водка Тръмп и пържоли Тръмп до гигантски небостъргачи, украсени с неговото фамилно име. Много от тях дебютираха доста преди той да започне политическа кариера и повечето отпаднаха преди встъпването му в длъжност през 2017 г.

Въпреки това, Тръмп влезе във вълна от нови лицензионни сделки, след като напусна Белия дом и докато се опитваше да се завърне в политиката, използваше на името и образа на кандидат-президент, докато се бореше за най-високия пост в страната.

Договореностите му донесоха милиони долари, според финансовите документи, представени от кампанията му по-рано това лято. Няколко от тези сделки водят началото си от Уайоминг - щат, който позволява на собствениците на фирми да скрият самоличността си зад регистриран агент - термин за някой, който може да се справи с правителствената, данъчната и юридическата кореспонденция на компанията.

Например, миналата година Тръмп направи 7,2 милиона долара чрез лицензионна сделка с NFT International LL -, компания, която продава цифрови NFT на Тръмп или незаменими токени, „карти за търговия“ и е регистрирана в Шайен, Уайоминг.

Когато Тръмп представи линия обувки по-рано тази година на среща на феновете на маратонките във Филаделфия, се оказа, че това е друга лицензионна сделка, тази с 45footwear LLC - корпорация, регистрирана от Пиърс също в Уайоминг. Опитите да се достигне до 45footwear чрез имейл бяха неуспешни.

Тръмп редовно включва тези продукти в едни и същи акаунти в социалните мрежи, където споделя политически съобщения със своите последователи, често с видеоклипове в стил реклами, заснети в Мар-а-Лаго с фон, който той използва и за съобщения за кампанията.

Такъв беше случаят миналия месец, когато Тръмп в публикация на Truth Social 40 дни преди изборите сподели нова линия часовници. Часовниците се продават на дребно от $499, но една серия – Tourbillon – е на цена от $100 000. Предлагат се в три различни цвята и са ограничени на брой до 147.

„Ще ги обикнете“, написа Тръмп. „Ще бъде страхотен коледен подарък.“

Стоп кадър: TheBestWatchesonEarth LLC

В някои аспекти на областта на нишовите луксозни часовници навлизането на Тръмп вече е малко забележително. Първите покупки ще бъдат доставени през октомври, казва компанията, но промоционални снимки и видеоклипове от него се разпространяват широко онлайн. Oisín O'Malley, виден рецензент на часовници, чиито видеоклипове в YouTube редовно надхвърлят 100 000 гледания, нарече позлатената линия от $800 „евтини неща“ и каза, че по-скъпият модел изглежда „основен“ за цената си, като същевременно твърди, че „изглежда, че е проектиран на компютър."

В своя по-сериозен опит да направи преглед на продукта в канала си в YouTube, Тим Мосо, специалист по онлайн пазара за луксозни часовници 1916 Project, намери за „малко зловещо“, че моделът от 100 000 долара не може да се доближава до вода, докато се чудеше защо уебсайтът не изброява основна информация като размера на продукта. Той спекулира, че в крайна сметка ще бъдат произведени само няколко от най-скъпите модели.

Уебсайтът на Trump Watches всъщност е пълен с откази от отговорност. Въпреки че рекламира, че часовниците са „Проектирани да въплъщават бойния дух на президента Тръмп“, той заявява с по-малък шрифт, че продуктите „не са проектирани, произведени, разпространявани или продавани от Доналд Дж. Тръмп, организацията Тръмп или някой от съответните им филиали или дирекции.” Друг отказ от отговорност ясно показва, че продажбите на часовниците няма да са от полза за политическата кампания на Тръмп. В онлайн магазина за маратонки Trump също има подобни откази от отговорност.

Уебсайтът за часовници също така разкрива, че часовниците, които се появяват в промоционалните изображения и видеоклипове, са с „илюстративна цел“ и може да не изглеждат като тези, които в крайна сметка се доставят на клиентите.

Има малко други публични подробности за компанията за часовници, която сега прави бизнес с бившия – и може би бъдещ – президент на Съединените щати. Според бизнес документи TheBestWatchesOnEarth е регистриран от Пиърс в Уайоминг на 29 юли – по-малко от два месеца преди Тръмп за първи път да представи линията с публикация в социалните мрежи.

"Няма значителни връзки с щата Уайоминг“

Компаниите на Пиърс, включително Wyoming LLC Attorney и Cloud Peak Law, обещават да помогнат на клиентите си да запазят определени подробности скрити.

„Ние сме специализирани в създаването на анонимни LLCs, за да предпазим вашата лична информация от очите на обществеността“, се казва в уебсайта на Wyoming LLC Attorney.

Адвокатът на Wyoming LLC може да помогне за стартирането на ново LLC в рамките на 24 часа, се казва  още в рекламата. Уебсайтът също така включва отказ от отговорност, че въпреки името си, не е адвокатска кантора и не предоставя правни съвети.

Двата бизнеса споделят една сграда. Един от входовете няма табела, но при скорошно посещение бе украсен с декоративен оранжев скелет. Мениджър на офиас обясни, че компанията отдава пространство под наем на оператор на дневни грижи и управлявана от окръга програма за социални услуги.

Документи от държавния секретар на Уайоминг описват малката офис сграда в търговския център като „основен бизнес адрес“ за десетки компании, включително бизнеси, свързани с Тръмп, въпреки че те нямат очевидно физическо присъствие там.

Жител на Уайоминг неуспешно се е опитвал да съди Пиърс през 2022 г. за някои предполагаемо дефектни златни бижута, продадени от корпорация, регистрирана от Пиърс в щата. Адвокатът на Пиърс пише в съдебна документация, че клиентът му живее в Пуерто Рико и „няма значителни връзки с щата Уайоминг“. Делото срещу него е прекратено.

Но по-късно на клиента е издадено неприсъствено решение срещу компанията, която му е продала бижутата, показват съдебните записи. Клиентът казва в съдебно заявление, че се е опитвал да се обади на продавача многократно, но му е било „затваряно“ и че адресът на продавача „е неизвестен и не може да бъде установен с разумно старание“. Продавачът не се явява на изслушването, което довежда до решение в полза на клиента.

Марк Пиърс характеризира ролята на регистрирания агент в Уайоминг като ограничена. Той казва, че държавният секретар на Уайоминг или други органи могат да поискат допълнителни записи и информация, които съхраняват във файла за бизнеса, който регистрират, но добави, че това се случва рядко.

Той обаче предложи потребителите да бъдат „по-внимателни“ към продукт, свързан с името Тръмп, и остави малко съмнение как гледа на бившия президент.

„Ако г-н Тръмп или някой от семейството му беше от същата страна на улицата, на която бях аз“, каза Пиърс, „щях да пресека улицата.“

Превод по статия на CNN

Източник: CNN

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини