Енергийният министър: „Булгаргаз“ не е плащал на „Боташ“ от юли насам

Българската страна се опитва да предоговори споразумението, което бе сключено в началото на 2023 г.

„Булгаргаз“ не е платила фактурите за месеците юли, август и септември, които „Боташ“ ни е предявила. Последната е дошла на 1 октомври. На няколко пъти дружеството е информирало турската страна за невъзможност да плаща, но не е получавал отговор, а само нови фактури. Това става ясно от отговор на депутатски въпрос на министъра на енергетиката Владимир Малинов.


Представители на „Булгаргаз“ и „Боташ“ са се срещнали на 15 октомври в Истанбул за да обсъдят отношенията си във връзка със съществуващото споразумение между двете страни, което България иска да предоговори.

Българската страна се опитва да предоговори споразумението, което бе сключено в началото на 2023 г. от назначения от президента Румен Радев служебен премиер Гълъб Донев. То е остро критикувано у нас от политици и енергийни експерти заради неговите неизгодни условия за България.

Министър Малинов припомня, че на 1 август тази година в Анкара се е провела среща между „Булгаргаз“ и „Боташ“. На нея българската страна е изложила и аргументирала необходимостта от предоговаряне на споразумението, с цел запазване на финансовата стабилност на „Булгаргаз“.

На 31 август „Булгаргаз“ е стартирала преговори с правен консултант по швейцарско право за изготвяне на правен анализ по споразумението. „Основната цел на този анализ е изследването на различните правни възможности в зависимост от хода на преговорите и потенциалното им развитие“, обяснява министър Малинов.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини