Зеленски не събра достатъчно подкрепа в ЕС и НАТО за своя „план за победа“

Володимир Зеленски кръстосва Брюксел цял четвъртък, срещайки се с лидерите на Европейския съюз и НАТО. В резултат на това беше обещана подкрепа на Украйна, а не на промотирания от него „план за победа“, който включва официална покана за присъединяване към Северноатлантическия алианс.

Такава покана е „единственият начин да оцелеем“, каза украинският президент в интервю за Financial Times: „Войната няма да свърши, докато Путин не се почувства принуден да я прекрати. Той разбира само от сила. Това зависи не от Русия, а от волята на нашите партньори. Мнозинството е на наша страна. Но трябва да натиснем останалите."

Зеленски говори пред британското издание, след като представи своя „план за победа“ пред лидерите на 27-те страни от ЕС и се срещна с лидерите на фракциите в Европейския парламент (след което дори френският крайнодесен лидер Джордан Бардела публикува снимка, на която се ръкува с украински президент).

Сред законодателите няма „умора от Украйна“, каза председателката на Европейския парламент Роберта Мецола. „Важно е да изпратим сигнал“, каза тя за поканата за присъединяване към НАТО. „Да покажем, че има накъде да се движим, както беше в случая с присъединяването [на Украйна] към ЕС."

Умора от войната на Запад все пак има и там все повече се надяват на някаква форма на решаване на конфликта, призна наскоро финландският външен министър Елина Валтонен: „Това е реалността. И това става все по-очевидно."

Преди Украйна да се присъедини към НАТО, при всички случаи ще е нужда ясно да се прокара границата, за да стане ясно кога може да се използва клаузата за колективна отбрана, казаха дипломати от НАТО пред Асошиейтед прес.

„Би било голяма грешка да смятаме, че нашата нерешителност е най-добрият път към деескалация“, критикува европейските си колеги литовският президент Гитанас Науседа. Но в същото време планът на Зеленски не предлага нови решения, а съдържа точки, по които страните от ЕС не можеха да се споразумеят години наред, смята той: „Няма нищо ново в този план и не виждам някакви сериозни въпроси да се поставят на масата за преговори. Говорим само за нашата готовност и ангажимент да подкрепим Украйна."

Самият Зеленски смята, че дебатът за покана в НАТО напомня на предишни дебати за доставката на важни видове оръжия, като ракетите Patriot, модерните танкове, изтребителите F-16: реакцията е „абсолютно същата“ - в началото Западните държави отказват, после бавно тръгват насреща и накрая се съгласяват. Без покана, която би „укрепила нашите дипломатически усилия за прекратяване на войната“, а Путин би се оказал „изолиран“, Украйна няма да бъде достатъчно силна и моралният дух на нейния народ и нейните войници ще падне, каза Зеленски пред Financial Times.

Но „останалите“ членове на алианса, които все още трябва да бъдат убедени, са не само унгарският премиер Виктор Орбан, който традиционно заема проруска позиция и нарече плана, очертан от украинския президент във Върховната Рада предишния ден „повече от застрашителен“. Това е преди всичко Германия, основният европейски доставчик на оръжие за Украйна.

„Планът за победа на Зеленски е на масата, но не можем да дадем отговор точно сега или след няколко часа или дни“, каза германският министър на отбраната Борис Писториус пред репортери. Мисля, че важният сигнал е, че Украйна ще бъде в НАТО." Кога може да стане това? Писториус отговори само, че много въпроси остават за решаване.

Канцлерът Олаф Шолц се изказа по-ясно. Той отхвърли ключови точки от плана поради опасения от по-нататъшна ескалация, съобщава Bild. Шолц смята за приоритет отговорността за това войната между Русия и Украйна да не се превърне във война между Русия и НАТО. Затова той възнамерява да блокира бързата покана на Украйна за членство в НАТО и за пореден път заяви, че нищо няма да промени решението му да откаже на Киев доставката на крилати ракети Taurus. А планът на Зеленски изисква от съюзниците именно да разрешат техните ракети с голям обсег да бъдат използвани за удари по руска територия и да осигурят по-модерни оръжия.

Датският премиер Мете Фредериксен изрази силна подкрепа за Украйна, наричайки нейната покана за членство в НАТО „най-важната застраховка, която може да бъде дадена на една страна“.

И генералният секретар на НАТО Марк Рюте е готов да помогне на Украйна по всякакъв възможен начин - но не и да издаде тази застраховка точно сега. В сряда той каза, че алиансът изпълнява целта, поставена от бившия лидер Йенс Столтенберг, да предостави на Украйна военна помощ на стойност 40 милиарда евро. Но по отношение на плана на Зеленски той отбеляза, че „не може да каже, че го подкрепя изцяло... защото има много въпроси, които трябва да бъдат разбрани по-добре“.

На пресконференция със Зеленски в четвъртък Рюте, понякога дори прекъсвайки президента, каза: „Ще предоставим на Украйна всичко възможно за водене на война. Украйна ще бъде член на НАТО. Няма съмнение за това."

Зеленски се усмихна, както прави рядко. „Виждате ли? Имаме единство. Само дето имаме нужда от още 32“, каза той, имайки предвид всички членове на НАТО.
„Нужни са решителни и обединени действия за възпиране на Путин"

Днес украинският президент каза след среща между представители на НАТО и Украйна в Брюксел, че са необходими решителни и обединени действия, за да се попречи на руския лидер Путин да стане по-силен и да продължава войната, предаде Укринформ.

Зеленски заяви това в публикация във „Фейсбук“.

„Точно сега трябва да действаме решително и единно, за да попречим на Путин да стане по-силен и да продължи войната. Оръжия и оборудване на нашите войници, системи за противовъздушна отбрана, въоръжение с голям обсег и най-вече за подсилване на отбранителната ни индустрия чрез съответните инвестиции, както и сключване на споразумения за финансова помощ“, написа той.

Според него всичко това са ключови стъпки за подобряване на защитата и сигурността на хората и страните.

„Само чрез общ натиск върху Русия и чрез използване на всички налични средства и инструменти можем да постигнем целта си за истински и справедлив мир, колкото може по-бързо“, подчерта той.

 

Източник: Медиапул

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини