Избори 2024: какво става, ако се гласува с "Не подкрепям никого" на вота на 27 октомври

Протестният вот "Не подкрепям никого" няма да се отрази на резултатите от парламентарния вот на 27 октомври.

Бюлетините, в които е избрана тази възможност се броят за действителни, но имат значение само за определянето на избирателната активност. Високата активност намалява относителната тежест на купения и контролиран вот. Тя определяща и за това дали решенията на бъдещи референдуми ще бъдат с препоръчителен или със задължителен характер. Властите са длъжни да се съобразят с решението от национално допитване, ако в него са участвали най-малко толкова хора, колкото гласувалите на последните парламентарни избори, а поне половината от тях са отговорили "ДА". Прагът за допитване в момента е 2 268 849 гласа, колкото бяха гласувалите на 9 юни.
Опцията беше въведена, когато гласуването в България стана задължително по закон. Протестният вот се вписва в протоколите за изборите, но няма да влияе върху определянето на прага за влизане в парламента и разпределянето на мандатите в парламента.
 
На последните парламентарни избори с "Не подкрепям никого" гласуваха близо 70 хил. българи, което се равняваше на почти 3 на сто от действителните гласове.
"Не подкрепям никого" може да бъде отбелязана както на хартиената, така и на машинната бюлетина. При гласуването с хартия има и други възможности за протестен вот - чрез пускане на празна бюлетина, чрез надраскването ѝ с надписи или картинки или нарушаване на целостта ѝ, но в този случай гласът е недействителен.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини