Европейската съдийска асоциация призова България да продължи блокиралата реформа

Европейската асоциация на съдиите (EAJ) призова България да придължи с реформата на своя Висш съдебен съвет, който е ключовият кадрови орган за всички магистратите в страната.

Причината за призива е отменената конституционна реформа, което доведе до положение, в което назначенията на всички съдии се вземат от състав на ВСС, в който представителите на съда са малцинство. Това прави съдебната власт в страната зависима от прокуратурата и представителите на политическата класа.

„Включително изборите на председатели на двете върховни съдилища и разпределението на финансовите средства между съдилищата и прокуратурата се от решава от хора, които не са избрани от съда, а от политици и прокурори. Това са кадровици, които са йерархично подчинени на главния прокурор и по този начин също политически повлияни“, се казва в позицията.

Европейската съдийска асоциация призовава българските власти да реформират Висшия съдебен съвет, за да го приведе в съответствие с европейските стандарти.

„Тези стандарти имат за цел да гарантират, че решенията относно кариерите на съдиите се вземат от независим орган, в който мнозинството (или поне половината) от членовете са съдии, избрани от техните колеги“, допълва международната организации.

Призивът идва в момент, в който ВСС е подложен на обществен натиск да спре избора на главен прокурор и председател на Върховния административен съд, след като е обвиняван за липса на морална и законова легитимност.

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини