Android вече може автоматично да заключи смартфона ви при кражба

В днешно време Android смартфонът ни съхранява цял свят от лична информация. От контакти и снимки до онлайн банковиране и важни документи, загубата или кражбата на телефона може да бъде истинско бедствие.

Google предприема важни стъпки за защита на потребителите си, като пуска нови функции за защита срещу кражба за Android. Тези функции са проектирани да осигурят личните ви данни, дори ако някой се опита да ви отмъкне телефона.

Досега Google не предлагаше наистина ефективна защита срещу кражба на устройства с Android. Докато функцията „Намери моето устройство“ ви позволява дистанционно да локализирате, заключите и изтриете данните от телефона ви, досега липсваха инструменти, които да спрат кражбата още в началото.

Новите функции се стремят да запълнят тази празнина, като въвеждат три нови нива на защита на данните директно на вашето устройство.

Заключване при откриване на кражба

Първата функция се нарича „Заключване при откриване на кражба“. Ако телефонът ви засече внезапно и подозрително движение, докато го използвате и отключен е – например, ако някой грабне телефона ви и избяга – той автоматично ще заключи екрана. Google обяснява, че тази функция се задейства, когато бъдат засечени „често срещани движения, свързани с кражба“. Тя използва данни от сензорите на устройството, Wi-Fi връзката и свързаните устройства, за да определи дали телефонът ви е откраднат.

Офлайн заключване на Android устройството

Втората функция е „Офлайн заключване на устройството“. Тя автоматично заключва телефона ви, дори когато той не е свързан към интернет. Това е полезно, ако крадец открадне телефона ви и го изключи, за да спре проследяването на местоположението. Тази функция се активира и когато някой многократно въвежда грешна парола. Важно е обаче телефонът ви да се използва активно, докато е отключен, за да работи тази функция.

Дистанционно заключване

Третата функция е „Дистанционно заключване“. След като я активирате, можете да заключите екрана на устройството си дистанционно, като посетите android.com/lock и въведете телефонния си номер.

За да използвате дистанционното заключване, трябва да преминете през проверка за сигурност и да въведете същия телефонен номер, който е бил активен на устройството. След като активирате дистанционното заключване, можете да отключите устройството само с оригиналния метод за заключване на екрана.

Google твърди, че тази функция ви дава допълнително време да възстановите данните за профила си и да получите достъп до „Намери моето устройство“, за да изтриете всички данни от телефона дистанционно.

Как да активирате защитата срещу кражба на Android

Google постепенно пуска тези нови функции за всички устройства с Android 10 или по-нова версия. Тези функции може да се появят на вашето устройство по различно време. Например, първоначално може да имате достъп само до „Заключване при откриване на кражба“ и „Офлайн заключване на устройството“, а „Дистанционно заключване“ да се появи няколко дни по-късно.

Активирането на функциите за защита срещу кражба е лесно. Просто отворете приложението „Настройки“ и потърсете „защита срещу кражба“. Алтернативно можете да отидете в услугите на Google и да изберете „Защита срещу кражба“.

Там ще видите списък с функциите за защита. Препоръчваме да активирате всички опции за максимална сигурност. Просто включете всяка функция с превключвателя и сте готови.

По-голямо спокойствие, по-голяма сигурност

Макар че тези функции не са абсолютно надеждни, те могат значително да намалят щетите, ако някой открадне устройството ви. Google се надява, че тези функции за защита в крайна сметка ще възпрепятстват крадците и ще намалят

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини