Зеленски: До 2-3 дни севернокорейците влизат във войната с Украйна

На 27-28 октомври Русия ще използва в бойни зони първите севернокорейски военни. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски след доклад на главнокомандващия на ВСУ Олександър Сирски.

„Според разузнавателна информация още на 27-28 октомври първите севернокорейски военни ще бъдат използвани от Русия в бойни зони. Това е очевиден ход за ескалация от страна на Русия, който има значение, за разлика от цялата дезинформация, която се чува много от Казан тези дни. Светът може ясно да види какво всъщност иска Русия, а именно продължаване на войната. Ето защо се нуждаем от принципна и силна реакция от страна на световните лидери“, заяви държавният глава.

Според Зеленски реалното включване на Северна Корея във военни действия трябва да получи отговор под формата не на затворени очи и объркани коментари, а на осезаем натиск както върху Москва, така и върху Пхенян в името на спазването на Устава на ООН и наказание за ескалацията.

На 24 октомври Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната отбеляза, че първите части от военнослужещи на КНДР, които са били обучени на руски полигони, вече са в зоната на бойните действия на руско-украинската война.

По-специално те са били забелязани в Курска област. По оценки на разузнаването в Русия са прехвърлени общо около 12 000 севернокорейски военнослужещи. Сред тях са 500 офицери и трима генерали от Пхенян.

По данни на ГУР войниците са снабдени с боеприпаси, спално бельо, зимни дрехи и обувки, както и с хигиенни средства. По-специално, Москва ще отпуска по 50 метра тоалетна хартия и 300 грама сапун месечно на всеки севернокореец, съгласно установените норми.

Чуждестранните войници се подготвят за война на пет полигона - Барановски (Уссурийск), Донгуз (Улан-Уде), Екатеринославски (Екатеринославка), 248-и (Княжеско-Волконско) и 249-и (Сергеевка). За привеждане в съответствие са предвидени няколко седмици. Заместник-министърът на отбраната на Русия Юнус-Бек Евкуров отговаря за контрола на обучението и адаптацията на войските.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини